Lelőtték a túszejtő terroristát

MN

2018. március 23., péntek 12:18, frissítve: péntek 20:14

Lelőtték a francia rendőrök azt a fegyveres támadót, aki péntek délelőtt túszokat ejtett egy szupermarketben a dél-franciaországi Carcassonne-tól keletre található Trèbes településen – írja a Le Figaro.

A környéket teljesen lezárta a rendőrség. Szemtanúk több lövést is hallottak, bizonyos források szerint két ember halt meg a támadásban, és hárman súlyosan megsérültek. Egyelőre a francia rendőrség nem erősítette meg a halálos áldozatok számát.

Francia sajtóhírek szerint a túszejtő vagy marokkói, vagy marokkói származású. Gérard Collomb belügyminiszter a helyszínen azt mondta, hogy a férfi a hírszerző szolgálatok előtt ismert volt, de nem a radikális nézetei miatt, hanem mert korábban kisebb bűncselekményeket követett el, kábítószerrel kereskedett. A belügyminiszter szerint a támadó hirtelen felindulásból cselekedett.

A fegyveres túszejtés előtt Carcassonne-ban ellopott egy autót, utasát megölte, a sofőrt megsebesítette, majd a kocsiból tüzet nyitott négy rendőrre, akik egy közeli terepen futottak. Egyik rendőr a vállán könnyebben megsebesült. A támadó a lövöldözés után ment be a Super U szupermarketlánc egyik üzletébe. A BFM francia hírtelevízió úgy értesült a párizsi ügyészségtől, hogy a férfi azt mondta: az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet nevében lép föl; állítólag „Allahu Akbar”-t kiáltott.

A támadást követően az IÁ közleményben vállalta magára a túszejtés elkövetését, de bizonyítékokkal nem szolgált állítása alátámasztására. A közlemény szerint „a kalifátus egyik katonája” hajtotta végre.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Egy 45 éves csendőr is megsebesülhetett a túszejtési akcióban; a férfi önként ajánlotta föl, hogy helyet cserél egy női tússzal. Egyelőre nem tudni, hogy a kiszabadítási akció során mennyire súlyos sérüléseket szenvedett.

Édouard Philippe miniszterelnök a túszejtési akció közben azt mondta: minden jel arra utal, hogy terrorcselekmény történt. Miután a rendőrség lelőtte a támadót, Emmanuel Macron is reagált az eseményre. A francia elnök terrorcselekménynek minősítette a túszejtést.

A BFM úgy tudja, a túszejtő Salah Abdeslamnak, a párizsi terrortámadások főszervezőjének a szabadon bocsátását követelte. Abdeslam Franciaországban ül börtönben; Brüsszelben gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt indítottak ellene eljárást, de Franciaországban is bíróság elé kell állnia a 2015-ös párizsi terrortámadás miatt.

Franciaországot az elmúlt három évben több terrortámadás is érte. Három éve a legmagasabb fokozatú a terrorkészültség, miután 130 emberrel végzett egy, az Iszlám Állam harcosaiból álló csoport 2015 novemberében, Párizsban. 2016 júliusában pedig egy tunéziai származású férfi belehajtott a tömegbe a tengerparti sétányon Nizzában, legalább 84 embert, köztük külföldieket gázolt halálra.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.