Tüzérség támadja Homsz városát

PR

2012. március 26., hétfő 17:11, frissítve: hétfő 17:50

A szíriai hadsereg hétfőn tüzérséggel támadta Homszot és több más lázadó várost az országszerte megtartott éjszakai tüntetések után.

A közép-szíriai város Haldijé nevű, egy hete tüzérséggel támadott negyedét Bassár el-Aszad elnök hadserege aknavetőkkel lőtte hétfőn – jelentette a Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) nevű ellenzéki szervezet. Az LCC szerint heves tüzérségi tűz célpontja Bab-Húd, Hamídíjé negyed és Homsz óvárosa is. A szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Központ (OSDH) szerint Homsz különböző negyedeiben öt civil meghalt.

Idlib tartomány Szarakeb városában, ahová három napja vonult be a hadsereg, aktivisták lövöldözésről számoltak be, a katonák házkutatásokat tartanak és több embert őrizetbe vettek. A hadsereg megostromolta Saturíja falut, Darkús településen összecsaptak a dezertőröket tömörítő Szíriai Szabad Hadsereggel. Maarret an-Numanban egy civilt agyonlőtt egy orvlövész.

A török határ közelében katonák és dezertőrök csaptak össze, a reguláris hadsereg hat katonája megsebesült. A SANA hivatalos szíriai hírügynökség Törökországból beszivárgó „terroristák” akciójáról beszélt. A Damaszkusztól 10 kilométerre fekvő Harasztában egy 18 éves lányt sebeztek halálra kormánykatonák – közölte az OSDH. A dél-szíriai Deraa és a keleti Deir-Ezzór térségében több embert őrizetbe vettek.

Abu Gázi hamai aktivista szerint a hadsereg az északnyugati Hamától 40 kilométerre fekvő Kafr-Zeita települést támadta. A katonák „aktivistákat és orvosokat vettek őrizetbe, és többük házát felgyújtották. A városba vezető utakat eltorlaszolták, és orvlövészeket telepítettek a település körüli magaslatokra” – mondta. A hadsereg továbbra is tüzérséggel támadta Kalaat al-Madikot, ahol aktivisták szerint egyre rosszabbak a humanitárius feltételek. Az emberjogi aktivisták szerint sokan elmenekültek a támadás elől.

Az északkeleti el-Haszake tartományban megtalálták Halef Mohamed Katanának, Mesaal Tamo októberben meggyilkolt kurd vezető unokaöccsének, emberjogi aktivistának a holttestét – közölte az OSDH. Deraa tartományban két ember halt bele a kínzásba, miután a rendőrség Dzsászemben őrizetbe vette őket – közölte az OSDH. Egy helyi aktivista szerint négy másik ember is meghalt kínzás következtében a településen.

Szimpátiatüntetések voltak

Az éjszaka folyamán szimpátiatüntetések voltak Damaszkuszban és Aleppóban és a két nagyváros térségében a Szíriai Szabad Hadsereg mellett; a tüntetők a rendszer és vezetői távozását követelték. Hamában vasárnap este az ellenzék felvonulást tartott a napközben véghez vitt házkutatások és letartóztatások ellen tiltakozva. Az ellenzék biztonsági okokból döntött az éjszakai megmozdulások mellett. Az OSDH szerint több mint 9100 ember halt meg a lázadás tavaly márciusi kezdete óta; vasárnap pedig 42-en vesztették az életüket Szíriában.

Biztonsági okokra hivatkozva Norvégia is bejelentette hétfőn, hogy bezárja damaszkuszi nagykövetségét. Korábban ankarai diplomáciai források bejelentették, hogy Törökország bezárta szíriai nagykövetségét.

Az amerikai elnök és a török kormányfő vasárnap felszólított „egy legitim kormány” felé vezető folyamat elindítására Szíriában.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.