Ügyesen kártyázik Fico

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. március 28., szerda 09:45, frissítve: csütörtök 11:31

Egymás után veti be kommunikációs trükkjeit Robert Fico. Előbb felajánlja az öt ellenzéki pártnak, hogy ha egyezségre jutnak, küldhetnek tagokat az új pozsonyi kormányba, majd hosszú évek után először interjút ad a magyar sajtónak, amiben úgy mond valamit, hogy semmit sem.

Szlovákiában minden rendelkezésre áll a stabil kormányzáshoz, Robert Fico pártja, a Smer magabiztosan nyerte a parlamenti választásokat, ennek ellenére felajánlást tett a törvényhozásba jutott pártoknak a közös kormányzásra – kérdés, hogy hová vezethet ez, és nem az generálta-e, hogy az ország nehéz gazdasági helyzetében szétteríthetőbb legyen a felelősség.

Fico magyardoktrínája változatlan maradhat – a részleteket Öllös László felvidéki politológus mondta el a szlovákiai Szabad Újság hetilap két héttel ezelőtti számában

„Vannak más országok is ilyen nehéz helyzetben. Most a fő cél az, hogy 2013-ra a költségvetési hiányt 3 százalék alá szorítsák. Szlovákia még Radičová kormánya alatt aláírta a stabilitási paktumot, az ország az eurózóna tagja, nyilvánvaló, hogy a megszorító intézkedéseket meg kell hozni” – vélekedett a köztelevízió Ma Reggel című műsorában Zákonyi Botond, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója.

A Hír TV Péntek 8 című műsora vendége volt szűk két hete Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős kormányfőhelyettes, aki arról is beszélt, Budapest mire számít Robert Ficótól.

Amikor megkérdezték Ficót a választás után, kiken csattan majd az ostor, a Smer-elnök nem is mondott mást: a bankokon és a 2800 euró fölött kereső gazdagokon. „Belőlük azért eléggé kevés van Szlovákiában” – mondja a szakember. A felvetésre, hogy az új Fico visszafogottabbnak tűnik a közelmúltban, mint amit megszokhattunk tőle előző miniszterelnöksége során, Zákonyi világossá teszi: az elmúlt egy évben mutatta más arcát, de meglátjuk, kormányon mennyire törekszik kompromisszumra.

Megszüntetik a kisebbségügyi és emberi jogokért felelős miniszterelnök-helyettesi posztot a szlovák kormányban, jogköreit pedig szétosztják – adta hírül saját információkra hivatkozva az Új Szó szlovákiai magyar független napilap szombaton.

A leendő pozsonyi kormány összeállításánál egyébként a politikus fontos pozíciókat ajánlott fel az ellenzéknek, egyetlen feltételt szabott, ne pártkatonákat küldjenek a delegáló erők; a leendő igazságügy-miniszter személye, úgy tűnik, teljesítheti a feltételt, de azért a megismert, még foghíjas névsorban találni pártkatonákat is. A lényeget a külügyi szakértő abban látja, hogy „az öt ellenzéki párt még egymás között sem tud megegyezni, Fico pedig magabiztosan készül a kormányzásra”. Zákonyi Botond szerint korai lenne a gesztusból bármilyen következtetéseket levonni, még az sem látható világosan, milyen struktúrában zajlik majd a kormányzás, azt is hallani, hogy minisztériumokat vonnak össze.

Egyelőre kommunikációs bravúrnak tartja azt, hogy Fico hosszú idő után magyar lapnak interjút adott, amelyben megígérte, az új országgyűlés meg fogja változtatni az állampolgársági törvényt; újítása, hogy lakóhelyhez kössék az állampolgárságot, fából vaskarika – vélekedik Zákonyi, aki úgy érzékeli, Ficóéknak még mindig igen kényelmetlen kisebbségi kérdésekkel foglalkozni.

Robert Ficónak semmi kedve a kisebbségekkel foglalkozni – írja a pozsonyi Új Szó a leendő miniszterelnökkel készített szombati interjúra reagálva. A szerző szerint a politikus szavaiból az derült ki, hogy a magyarok helyzetén az új kormány rontani nem fog, de előrelépni sem lesz hajlandó egy tapodtat sem. A cikk szerint ezzel a módszerrel Fico kivédheti ez európai kritikákat, miközben a kisebbségek helyzetét megoldja a természetes beolvadás. (Hír TV)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.