Új kormánya van Szerbiának

LM

2012. július 27., péntek 14:53, frissítve: péntek 16:06

Megszavazta az Ivica Dačić szocialista politikus vezette új szerb kormányt a belgrádi parlament pénteken.
Koszovó és Szerbia viszonyának javítását kérte a közelmúltban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki Pristinában nyugtalanságának is hangot adott a Koszovó északi vidékén tapasztalható etnikai feszültségek miatt.

A 250 fős házban 12 órás heves vita után 142 képviselő támogatta a koalíciós kormányt, amelyben a szocialisták mellett a Tomislav Nikolić államfő vezette nacionalista Szerb Haladó Párt és néhány kisebb párt is részt vesz. Dačić – aki korábban a néhai Slobodan Milošević elnök szóvivője volt – azt ígérte, hogy kabinetje Szerbia európai uniós integrációjára, valamint a Koszovóval kapcsolatos párbeszédre fog összpontosítani. „Azt mondják, hogy a Balkán szó vért és mézet jelent. Már elég vér (folyt), most ideje lenne érezni a méz ízét is. Szerbia békejobbot nyújt mindenki felé. Ne foglalkozzunk többé a múlttal, foglalkozzunk a jövővel!” – mondta a beiktatását megelőző parlamenti ülés során Dačić.

A Nyugat ellen agitált Dačić

Nyugati diplomaták kétségeiknek adtak hangot az alig több mint egy évtizede szóvivőként még a Nyugat ellen agitáló Dačić EU iránti elkötelezettségét illetően, annak ellenére, hogy az új miniszterelnök kormánya fő céljaként jelölte meg Szerbia európai integrációs folyamatának felgyorsítását és a csatlakozási tárgyalások mielőbbi megkezdését.

Dačić azt is leszögezte, hogy Koszovó függetlenségének elismerése továbbra sem kerülhet szóba, de folytatni és mélyíteni kívánja a 2011-ben Belgrád és Pristina között megindult párbeszédet. Az új szerb kormány által a parlament előtt letett esküben az szerepelt, hogy a kabinet tagjai „kiállnak azért, hogy Koszovó és Metohija a Szerb Köztársaság része maradjon”.

A 19 fős kormányba az SPS és az SNS mellett a Nyugdíjasok Egyesült Pártja, a Szerbiai Egyesült Régiók párt, a Szerb Szociáldemokrata Párt és az Új Szerbia párt is delegál tagokat, a külügyminisztériumot és a sporttárcát pedig független szakemberek fogják vezetni.

A válság ellen küzdenek

Dačić kormánya egy recesszióba sodródó gazdaságot vesz át, 25 százalékot meghaladó munkanélküliséggel. Beszédében az újdonsült miniszterelnök többek között John Maynard Keynes brit és Paul Krugman amerikai közgazdászt, valamint Henry Ford amerikai iparmágnást idézve elutasította a takarékoskodást, a bérek és nyugdíjak csökkentését, azt hangoztatva, hogy csak a gazdasági növekedés megindításával léphet túl problémáin az ország. Mint mondta, fő célja, hogy a válságot „a lehető legkisebb áldozattal élje túl” Szerbia. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy kormánya készenléti hitelmegállapodást tervez kötni a Nemzetközi Valutaalappal.

Ivica Dacic
Ivica Dačić
Fotó: Europress/AFP

 

Az SPS-t az etnikai tisztogatással és népirtással vádolt néhai elnök, Slobodan Milošević alapította, a nacionalista, Nyugat-ellenes rendszer 2000-es megdöntése óta a szocialisták első ízben térnek vissza a kabinet élére. A koalíció másik jelentős tagját, az SNS-t Nikolić alapította 2008-ban, mikor otthagyta a Nemzetközi Törvényszék hágai fogdájában ülő Vojislav Šešelj nevével fémjelzett Szerb Radikális Pártot. Bővebben>>>

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.