Új magyar nagykövetségek nyílnak

2015. június 1., hétfő 17:50

Magyarország öt új nagykövetséget nyit másfél éven belül Latin-Amerikában, illetve Fekete-Afrikában – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Szijjártó Péter a déli nyitás külpolitikai stratégiáról rendezett külügyi és külgazdasági intézeti konferencián azt mondta: Magyarország javára fordítható az elmúlt időszakban Afrikában és Latin-Amerikában elindult gazdasági fejlődés, ha sikerül minél több szolgáltatást exportálni ezekbe az országokba – elsősorban mérnöki tudást, infokommunikációs és vízgazdálkodási szolgáltatásokat. Jelenleg a magyar export 2,3 százaléka jut Latin-Amerikába és Afrikába, míg a német és a holland kivitelnek csaknem az 5 százaléka – jegyezte meg.

A miniszter hangsúlyozta: a kapcsolatok fellendítéséért növelni kell a magyar jelenlétet ebben a két régióban. A következő másfél évben ezért Magyarország két új nagykövetséget nyit Latin-Amerikában (Kolumbiában és Peruban) és hármat Afrikában (Angolában, Etiópiában és Ghánában).

Emellett a jelenlegi 57-ről 68-ra növelnék a Magyarországot képviselő tiszteletbeli konzuloknak a számát a két régióban; két új tiszteletbeli konzul lesz Latin-Amerikában és kilenc Afrikában – tette hozzá. Emellett az EximBank 3,7 milliárd dolláros hitelkeretet nyit meg, hogy segítse a magyar vállalkozások sikeres üzletkötéseit a két régióban – mondta Szijjártó Péter.

Idén októberben rendezzük meg a 2. Magyarország–Latin-Amerika fórumot, amely jó alkalom lesz, hogy elmélyítsük a kormányközi, az üzleti és az oktatási együttműködést a térség országaival. Emellett a magyar miniszterelnök 2016-os programjában fontos szerepe lesz a latin-amerikai és az afrikai térségnek – sorolta.

A két nagy térség országai közül mindössze néggyel van érvényben gazdasági együttműködési megállapodás, ezek számát szeretnénk növelni, és befektetővédelmi, valamint a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményeket is szeretnénk kötni a régió több államával – mondta.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A konferenciát megnyitó előadása után a külgazdasági és külügyminiszter újságíróknak úgy fogalmazott: a déli nyitás stratégiájával Magyarország „végre időben szállt be egy globális versenybe”, amelynek célja bővíteni a gazdasági együttműködést a latin-amerikai és az afrikai országokkal. Jól látható, hogy az európai uniós országok, de Kína, Oroszország, az Egyesült Államok és az Arab-öböl országai is igyekeznek szorosabbra fűzni kapcsolataikat Afrikával és Latin-Amerikával – mutatott rá.

Szijjártó Péter kijelentette: a keleti nyitás keretében a kormány minden ajtót megnyitott, minden utat kiépített, most a vállalkozásokon a sor, hogy ezt kihasználják. Ennek a mintájára indult el a déli nyitás stratégiája, amelynek ugyanaz a célja: a magyar exportpiacok diverzifikálása. „A józan ész azt diktálja, hogy a hagyományos piacaink mellett újakat is keressünk a világpiacon” – mondta.

Az európai uniós piac Magyarország hagyományos külpiaca, amelynek részaránya még nőtt is a teljes exporton belül. Ez helyes, de több lábon kell állni, ezért belátható időn belül szeretnénk egyharmadra növelni az Európán kívüli export részarányát – mondta, hozzátéve, hogy ez nem történhet az EU-s piacok rovására.

„Ellentmondana a józan észnek, ha úgy szeretnénk növelni az Európán kívüli exportpiacok részarányát, hogy csökkentjük az európai országokba irányuló magyar exportot” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Külügyi és Külgazdasági Intézetnek a déli nyitás stratégiáról rendezett konferenciáján.

Forrás: MTI

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.