Új tervvel számolják fel az atomerőművet

NT

2011. december 21., szerda 08:50

Japán 30-40 éven belül felszámolja a fukusimai atomerőművet – derül ki abból a tervből, amely a márciusban súlyosan megrongálódott erőmű dekontaminációjának következő lépéseit tartalmazza.

Az Edano Jukio kereskedelmi miniszter által szerdán ismertetett terv értelmében két éven belül megkezdik az elhasznált fűtőelemek eltávolítását a reaktorokból. A tönkrement reaktorokban található fűtőelemroncsokat tíz éven belül fogják kiemelni és elszállítani. Ezzel egyidejűleg gondot fordítanak a nukleáris baleset következtében kitelepített helyi lakosság érdekeire is – hangoztatta a miniszter.

A március 11-i földrengést követő cunami súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőmű három reaktorát, amelyekben magolvadás következett be. Ennek nyomán hatalmas mennyiségű radioaktív szennyezés került a levegőbe és a tengervízbe, s több mint százezer ember kényszerült elhagyni lakóhelyét.

Az új terv néhány nappal azután látott napvilágot, hogy a kormány közölte: a fukusimai erőmű állapota stabil. Szakértők azonban úgy vélik, hogy az erőmű változatlanul nem minősíthető biztonságosnak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.