Újabb és újabb áldozatok állnak ki Amerikában

Egy akkor 16 éves áldozat tálalt ki a republikánusok szenátorjelöltjéről – A volt elnök is fiatal lányokat fogdosott

2017. november 15., szerda 14:43, frissítve: szerda 14:53

Egyre több nő jelentkezik azzal a váddal, hogy az alabamai republikánus szenátorjelölt, Roy Moore szexuálisan zaklatta – emiatt a politikus személye körül igencsak heves vita alakult ki. A történtek idején a hölgyek 14-18 évesek voltak. (A 16 év alattiakkal való szexuális kapcsolat egyébként még a többi amerikai államhoz képest liberális alabamai szabályozás szerint is kiskorú megrontásának, illetve erőszaknak számít.) A „legújabb” áldozat, Beverly Young Nelson (56), aki vállalta a nyilvánosság előtt az őt ért inzultust, a támadáskor 16 éves volt, és abban az étteremben dolgozott, ahová az akkor 30-as éveiben járó Moore gyakran betért.

Nelson vádjai minden eddiginél súlyosabbak – a nő azt állítja, hogy Moore többször próbált beszédbe elegyedni vele, barátságos volt, ezért is bízott meg benne. Ám a férfi egyik este felajánlotta a neki, hogy hazaviszi, az autóban viszont fogdosni kezdte, a fiatal lány fejét pedig az ágyékához próbálta szorítani, miközben nyakát szorongatta. Az eset után Moore azonnal felvázolta az erőviszonyokat: azt tanácsolta áldozatának, hogy ne beszéljen az esetről senkivel, mert úgysem hinne neki senki, hiszen ő a kerületi ügyész, áldozata viszont csak egy gyerek. Az ügy kirobbanásával az a helyi pletyka is nagyobb nyilvánosságot kapott, hogy a szenátorjelölt gyakran a szülővárosában található Gadsen Mall nevű bevásárlóközpontban töltötte szabad perceit, hogy az arra járó gimnazista lányokkal flörtöljön.

A zaklatásos ügyre egyébként a Washington Post két vezető újságírója bukkant rá, állításuk szerint teljesen véletlenül – az áldozatok keresték fel őket. Nem tudni, az írásnak mekkora súlya lesz Alabamában, hiszen a döntő többségben republikánus szavazókkal rendelkező államban a keleti part médiahíreit igen nagy bizalmatlansággal fogadják. Az eddigi felmérések szerint Moore eddigi szavazóit nem is rettentette el a történet.

Moore személye körül egyébként nem ez az első botrány. Az alabamai republikánus előválasztáson Steve Bannon, Trump volt főtanácsadója Moore-t támogatta, ám hiába a pártfogó, végül mégis ki kellett rúgni Moore-t a bíróságról, mert az még a legfelső bíróság határozatait sem volt hajlandó végrehajtani. 

Szintén hétfőn robbant ki a botrány, hogy az egykori elnök, George H. W. Bush 2003-ban illetlen módon ért egy akkor 16 éves lányhoz, Roslyn Corriganhaz. A nő Houstonban állt össze egy fotóra Bushsal egy CIA-tiszteknek tartott rendezvényen, amelyre az édesanyjával és az édesapjával érkezett. A vakuk villanásakor a volt elnök állítólag váratlanul megszorította Corrigan fenekét. Corrigan eddig az ötödik nő, aki szexuális zaklatással vádolja Busht. Jim McGrath, Bush szóvivője eddig azzal próbálta védeni a most 93 éves exelnököt, hogy évek óta kerekesszékben van és gyakorlatilag azoknak a nőknek a derekáig sem ér fel, akik zaklatással vádolták. Ám 2003-ban ez a helyzet még nem állt fenn, hiszen akkor Bush még nem volt mozgássérült. McGrath a friss vádakra annyit reagált, hogy Bush már minden áldozatától elnézést kért a kellemetlenségekért, akiknek többségét szintén hivatalos fotózások alkalmával zaklatta.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.15.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.