Újabb hurrikán csaphat le az USA-ra, New Orleansban kiürítést rendeltek el

MN

2017. október 7., szombat 07:59, frissítve: vasárnap 11:36

Hurrikánriadót hirdettek az Egyesült Államok déli partvidékein, a louisianai New Orleansban pedig a polgármester elrendelte a kiürítést a várhatóan hurrikánná erősödő Nate trópusi vihar közeledtével.

New Orleans polgármestere, Mitch Landrieu elrendelte a település egyes részeinek kiürítését, szombat estétől pedig kijárási tilalom lesz a városban. Louisiana, Mississippi és Alabama déli, tengerparti vidékein, valamint Florida délnyugati részén hurrikánriadót és rendkívüli állapotot rendeltek el – írja az MTI.

A Nate trópusi vihar egyelőre a karibi térségben pusztít, Honduras és a mexikói Cancún közelében. Costa Ricában, Nicaraguában és Hondurasban eddig 24 halálos áldozatot követelt. A vihar az amerikai hurrikánközpont előrejelzései szerint – várhatóan 2-es erősségű hurrikánként – vasárnap reggel éri el az amerikai partokat.

New Orleansban, amelynek nagy része a tengerszint alatt fekszik, helyi idő szerint szombat délig kell a megjelölt területeket elhagyniuk az ott élőknek, szombat délben lezárják a tengerártól védő zsilipeket. John Bel Edwards, Louisiana kormányzója az állam egész területére rendkívüli állapotot hirdetett, és a Nemzeti Gárda 1300 tagját mozgósította.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A még az Irma hurrikán pusztításaival küszködő Floridában Rick Scott kormányzó az állam 29 megyéjében hirdetett rendkívüli állapotot, és arra intette az ott élőket, hogy igyekezzenek elhagyni a vidéket, mert a vihar közeledtével lezárják az utakat és a hidakat. „Floridában tudjuk, hogy mindig a legrosszabbra kell készülnünk, miközben a leginkább jóban reménykedünk, de nem bízhatjuk a dolgokat a szerencsére” – fogalmazott a kormányzó. Hozzátette: mindenkinek a lehető leggyorsabban be kell szereznie vizet, élelmiszert és gyógyszert, mert a vihar nagy sebességgel közeledik.

Mississippi állam kormányzója, Phil Bryant is sajtótájékoztatót tartott péntek este, és közölte: az állam felkészült a Nate hurrikánra. Mississippiben tornádókra is számítanak. A The Telegraph beszámolója szerint Bryant közölte, hogy buszokat állítottak forgalomba azok számára, akik nem tudnak vezetni, és 11 épületet nyitottak meg az otthonuk elhagyására kényszerülőknek.

Kay Ivey, Alabama kormányzója már hétfő reggel kihirdette a rendkívüli állapotot, és kötelező evakuálást ugyan nem rendelt el, arra bátorította az alacsonyan fekvő területeken lakókat, hogy minél előbb vonuljanak az állam belső területei felé.

Nicaraguában a Nate érkezését folyamatos esőzés követte, a hatóságok áradások és földcsuszamlások veszélyére figyelmeztettek.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.