Ha nem mondanak igent, jöhet az államcsőd

Károly Gábor

2012. január 5., csütörtök 16:20

A görög miniszterelnök, Lukasz Papademosz szerint Görögország államcsődöt jelenthet be márciusban, amennyiben a szakszervezetek nem mondanak igent a bércsökkentésekre. Jöhet a második – ezúttal már 130 milliárd eurós – mentőcsomag. Egy görög professzor szerint ki lehet kerülni az ördögi körből.

Papademosz elmondta, hogy további „vágásokra” van szükség annak érdekében, hogy Görögország az eurózónában maradhasson. Elemzők szerint a miniszterelnök bejelentése az újabb megszorító intézkedések előszele lehet.

A trojka (az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) valamint az Európai Központi Bank (EKB) hármasa) január 15-én érkezik meg Görögországba, hogy értékeljék az athéni történéseket. Ekkor születhet döntés arról is, hogy kaphatnak-e újabb mentőcsomagot a görögök, mert a miniszterelnök szavai szerint erre Görögországnak komoly szüksége lehet. „Amennyiben nem születik megállapodás a trojkával a további finanszírozásról, úgy Görögország márciusban ismét szembenézhet a kontrollálatlan csőd veszélyével” – mondta Papademosz.

„Egy olyan pénzügyi tűzfal nélkül, mely meggátolja, hogy egy esetleges görög államcsőd továbbterjedjen más európai bankokra is, igen valószínűtlen, hogy a trojka elengedi Görögországot, s megtagadja az újabb finanszírozásokat” – mondta a BBC-nek Megan Greene, a Roubini Global Economics szekértője. Az elemző hozzátette, hogy még ha a trojka hozzá is járul a görög mentőcsomag következő részletének folyósításához, az államcsőd kockázata továbbra is magas marad, amennyiben márciusig nem születik megállapodás a magánszektor bevonásáról.

Jöhet a második mentőcsomag

Görögország államadósságának (2011 második negyedévében: 340 milliárd euró – Eurostat) jelentős része magánbefektetők kezében van, s Athénnak a kölcsönök többségének a refinanszírozását március 12-ig meg kell oldania. Az ország jelenleg egy második, 130 milliárd eurós mentőcsomagról tárgyal a trojkával, melyről még tavaly októberben született elvi megállapodás. Ehhez az is kell, hogy Athén további lépéseket tegyen a deficitcsökkentés érdekében, s folytassa gazdaságának átalakítását.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Papademosz egy uniós vezetők és munkaadói szövetségek közötti találkozón elmondta, hogy az eurótagság és az államcsőd elkerülése érdekében „el kell fogadni a rövid távú jövedelemelvonásokat”. A miniszterelnök komoly belpolitikai harcok elé néz, ugyanis többen nem hajlandóak további csökkentésekről még tárgyalni sem.

„Ami a szegény munkások minimálbérét illeti, nem vagyunk hajlandóak semmilyen visszalépésre. Nem tárgyalunk a 13. és a 14. havi fizetések, valamint a minimálbér csökkentéséről sem” – mondta az egyik legnagyobb szakszervezet, a GSEE vezetője, Jannisz Panagopulosz.

Elhagyható az ördögi kör

Néhány görög közgazdász optimistán vélekedik a helyzetről, s szerintük összehangolt erőfeszítésekkel lehet megoldást találni. „Van lehetőség kikerülni az ördögi körből, de ehhez egyértelmű intézkedésekre van szükség az elkövetkező három hónapban” – mondta Nikosz Vettasz, az athéni Közgazdaságtudományi Egyetem professzora a BBC-nek.

Vettasz hozzátette, hogy minél gyorsabban meg kell állapodni a magánszféra hitelezőivel, és az uniós partnerekkel. A politikusoknak is meg kell találniuk a közös hangot a konszenzus elérése érdekében, továbbá a görög polgároknak is támogatniuk kell a reformprogramokat.

Amennyiben a sok ismeretlenes egyenletrendszer összeáll, úgy Görögország elkerülheti államcsődöt.

Forrás: BBC

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.