Újabb NATO-katonát lőttek le Afganisztánban

WL

2012. május 11., péntek 13:28

Afgán katonai egyenruhát viselő férfi lőtt le ismét egy NATO-katonát pénteken Afganisztán keleti részén – jelentette a közép-ázsiai országban állomásozó, NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF).

A támadásnak áldozatul esett NATO-katona nemzetiségét egyelőre nem közölték, és nem tártak fel részleteket a gyilkosságról sem. Az érintett térségben főként amerikai katonák teljesítenek szolgálatot.

Az idén ez már a huszadik eset volt, hogy afgán katonai vagy rendőregyenruhás merénylők NATO-katonákat öltek meg. A merényleteket feltehetően a hadsereg és a rendőrség soraiba beszivárgó felkelők, illetve tálibok követték el. Egyes elemzők szerint ezekkel a merényletekkel a külföldi katonák elleni hadviselési módszereiket bővítették ki az afgán felkelők az öngyilkos és az útbombás támadások mellett. Az ISAF szerint azonban személyes konfliktusok vagy ideológiai ellentétek is vezethettek a merényletekhez.

Mindenesetre ezek a merényletek meglehetősen bizalomrombolók az ISAF és az afgán hadsereg katonái között. A nemzetközi haderő legkésőbb 2014 végiéig kivonul Afganisztánból, addig azonban át kell adnia a biztonsági feladatok ellátását az ázsiai ország fegyveres erőinek, amelyek kiképzését is jórészt az ISAF végzi.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.