Újabb orosz beavatkozásra figyelmeztet az amerikai hírszerzés feje

MN

2018. február 14., szerda 08:12, frissítve: szerda 09:27

Oroszország és más külföldi hatalmak meg fogják próbálni, hogy a közösségi médián keresztül, propaganda- és félrevezető hírek terjesztésével beavatkozzon az idén novemberben esedékes, úgynevezett félidős amerikai kongresszusi választásokba – figyelmeztetett kedden a nemzeti hírszerzési igazgató, Dan Coats. Egy kongresszusi bizottságban Coats úgy fogalmazott: az Egyesült Államok támadás alatt áll.

Coats korábban szenátor volt, akit Donald Trump elnök nevezett ki a hírszerző ügynökségeket felügyelő igazgató posztjára, vagyis alapvetően politikus. Azt állította ugyanakkor, hogy látott arra vonatkozó bizonyítékokat, hogy Oroszország megkísérli befolyásolni a novemberi választásokat, amelyen a legfőbb kérdés, hogy megőrizhetik-e kongresszusi többségüket a republikánusok. 

A hírszerzési igazgató szavai ellentétesek Trump korábbi nyilatkozataival, amelyekben megkérdőjelezte az orosz beavatkozást a 2016-os elnökválasztásba. Ezeket a kísérleteket máig több fórumon vizsgálják, ami nagyon kellemetlen az elnöknek, hiszen a vizsgálat már családtagjait és közvetlen munkatársait is elérte. A gyanú szerint ugyanis az oroszok épp Trump mellett, Hillary Clinton demokrata jelölt ellen avatkoztak be a kampányba.

November 6-án újraválasztják a képviselőház összes, 435 tagját, valamint 33 szenátort, illetve 36 állam kormányzóját, illetve az állami törvényhozások többségét. A demokraták reményei szerint visszaszerezhetik a többséget a szenátusban, számukra legjobb esetben pedig a képviselőházban is, ami várhatóan lebénítaná az elnöki adminisztráció működését, hiszen nem tudna semmilyen javaslatot keresztülvinni a kongresszuson.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.