Újabb szankciókat hozott Venezuela ellen Trump - Magyar Nemzet

Újabb szankciókat hozott Venezuela ellen Trump

MN

2017. augusztus 25., péntek 20:09, frissítve: péntek 20:13

Donald Trump amerikai elnök Venezuela elleni új szankciókról írt alá rendeletet pénteken – írja az MTI. A Fehér Ház közlése szerint az elnöki rendelettel az amerikai kormányzat célja a nyomásgyakorlás Nicolás Maduro venezuelai elnökre, annak érdekében, hogy rábírja őt „a zsarnokság” megállítására.

Az új szankciók megtiltanak bármiféle gazdasági tárgyalást a venezuelai kormány és a venezuelai állami vállalat (PDVSA) adóssága és kibocsátott részvényei ügyében. A Fehér Ház ugyanakkor leszögezte: az elnöki rendelet lehetővé teszi az amerikai pénzügyminisztériumnak más kereskedelmi és humanitárius tranzakciók, köztük kereskedelmi megállapodások, vagy az olajexport és -import finanszírozását, bár ez utóbbi csakis a venezuelai állami olajvállalat amerikai leányvállalatára, a Citgóra érvényes.

„Nem maradunk mozdulatlanok Venezuela összeomlása láttán” – olvasható a Fehér Ház kommünikéjében. A közlemény hozzáteszi: a most hozott intézkedéseket „nagyon gondosan” dolgozták ki, annak érdekében, hogy a venezuelai kormányt „megfosszák alapvető pénzügyi forrásától”. Az elnöki hivatal leszögezte: „az Egyesült Államok ismét felszólítja Venezuelát a demokrácia helyreállítására, szabad és igazságos választások megszervezésére, valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására és a venezuelai nép elnyomásának megszüntetésére”.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a világszervezet New York-i székházában kijelentette: a szankciók „erős üzenetet” küldenek Maduro elnöknek. „Az Egyesült Államok nem fogja eltűrni azt a diktatúrát, amelyet Maduro megpróbál kiépíteni” – fogalmazott.

Venezuelát jó ideje emészti mély politikai, társadalmi és gazdasági válság, s ezt az amerikai médiumok szorosan figyelemmel kísérik. A Forbes magazin a napokban például – venezuelai rendőrségi forrásokra hivatkozva – arról írt, hogy a dél-amerikai országban oly mértékű az éhínség, hogy éhségük csillapítására az emberek az állatkertből lopnak állatokat, s azokat főzik meg.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.