Újra itt a kettős mérce

WA

2012. május 10., csütörtök 04:35

Magyarország ellen korábban kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság (EB) a magyar adatvédelmi hatóság függetlensége ügyében, míg egy másik tagország, Luxemburg esetében az sem okoz problémát, hogy saját törvényjavaslata segítségével került nyolc évre az ombudsmani székbe egy szocialista politikus, aki mellesleg a velencei bizottságnak is tagja. Arról nem is szólva, hogy a magyar médiatörvény után az ombudsmani rendszer reformját támadó Viviane Reding éppen luxemburgi.
Viviane Reding április 11-én jelentette be, az Európai Bizottság felveszi a kapcsolatot a magyar hatóságokkal azt tudakolva, hogy az egyházügyi törvény összhangban van-e a témába vágó európai uniós irányelvvel.

Luxemburgban is új „ombudsfra”-t (az ombudsman nőiesített változata a luxemburgi sajtóban) választottak: az a Lydie Err került a független hivatal élére a nagyhercegségben, aki a parlament szocialista képviselője, és nem mellesleg annak a velencei bizottságnak is tagja, amely szintén több magyar vonatkozású ügyet vizsgál.

A luxemburgi képviselőnő ráadásul úgy került nyolc évre az ombudsmani székbe, hogy erre vonatkozó saját törvényjavaslatát vitte keresztül a luxemburgi törvényhozásban. Az EB és személy szerint Err honfitársa, Reding igazságügyi alelnök ebben az esetben nem aggódott annyira a függetlenség megsértése és politikusok „bebetonozása” miatt, mint a magyar médiatörvényt vagy az igazságszolgáltatás reformját érintő egyes kérdésekben.

Ismert, a médiatörvény kapcsán a Freedom House is kétszer büntette meg hazánkat ugyanazért. Az ügy kapcsán Kovács Zoltán úgy nyilatkozott, megalapozatlan és elfogult a Freedom House jelentése. Az államtitkár elmondta, a jelentés jól illeszkedik az elmúlt hónapok következetes, Magyarországot lejáratni igyekvő kampányához, és a kettős mérce használatának kitűnő illusztrációja.

Március 31-én egy a magyar politikáról tartott bécsi szimpóziumon Jan Mainka, a német nyelvű Budapester Zeitung főszerkesztője a magyarországi sajtó- és politikai viszonyokról beszélve kifejtette, a médiatörvényt áttanulmányozva nem talált semmit, ami akadályozná a munkáját. Néhány nappal korábban Kovács Zoltán is közölte, a médiatörvényről folyó nemzetközi vitában túl kevés a konkrét érv, utalva arra is, hogy hazánknak van egyedül írásos véleménye arról, hogy médiatörvénye megfelel az uniós normáknak.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.