Újra kiírják a választásokat?

tt

2012. május 7., hétfő 18:24, frissítve: hétfő 18:24

A görögországi választásokon második helyen végzett Sziriza (Radikális Baloldal) nem hajlandó koalícióra lépni a legtöbb mandátumot szerzett konzervatívokkal.

Ezt a Sziriza elnöke, Alexisz Ciprasz jelentette be hétfőn délután, miután 40 perces megbeszélést folytatott az Új Demokrácia elnökével, Antonisz Szamarasszal. Mint elmondta, a két párt nézetei homlokegyenest ellentétesek a főbb kérdések megoldását illetően. A Sziriza ragaszkodik a megszorító intézkedések visszavonásához, a konzervatívok erről hallani sem akarnak.

Ahogyan az az MNO-n olvasható, a szavazatok közel háromnegyedének összesítése után a konzervatív Új Demokrácia párt áll az élen a Görögországban vasárnap tartott parlamenti választás eredményeként.


Az első és második helyezett párt vezetői által folytatott egyezkedés kudarca növeli annak valószínűségét, hogy Szamarasz nem lesz képes kellően széles bázisú koalíciót összeállítani. Ennek nyomán egyre valószínűbbnek tűnik, hogy újabb parlamenti választásokat kell kiírni Görögországban.

A konzervatív pártvezér délután tárgyalt a harmadik helyen végzett Paszok vezetőjével is. A két pártnak azonban összefogva sincs többsége a 300 tagú törvényhozásban. Az Új Demokrácia 108, a szocialista Paszok 41 képviselőt küldhet az új parlamentbe.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.