Újra megvizsgálnák a Kampusch-ügyet

BL

2012. június 28., csütörtök 19:54

A Natascha Kampusch-ügy újbóli elemzését javasolta csütörtökön az évekkel ezelőtti emberrablási üggyel foglalkozó osztrák parlamenti albizottság.

A tavaly decemberben létrehozott testület a zárójelentésében arra a következtetésre jutott, hogy igazságügyi szakértők, köztük az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértőinek bevonásával újra meg kell vizsgálni a már lezárt ügyet. A döntés, hogy újra megnyissák-e a nyomozást, a szakértői elemzés eredményétől függhet a bizottság szerint. Natascha Kampuscht 1998-ban, tízéves korában elrabolta egy Wolfgang Priklopil nevű osztrák férfi, és nyolc éven át fogságban tartotta. Amikor a lány 2006-ban kiszabadult, Priklopil öngyilkos lett. Azóta is makacsul tartja magát a feltételezés, hogy a férfinak volt tettestársa.

A bizottság azt vizsgálta meg, hogy a rendőrség és az ügyészség megfelelő gondossággal és szakmai színvonalon végezte-e a feladatát, és hogy megfelelően foglalkoztak-e a nyomozás során felmerült kérdésekkel. A képviselők közleménye szerint mindkét kérdésre nemleges a válasz. Ezért azt javasolják a belügyminisztériumnak és az igazságügyi minisztériumnak, hogy külföldi szakértők, így például a német hatóságok vagy az FBI közreműködésével vizsgáltassák meg újra az ügyet.

Az akták áttekintése és szakértők meghallgatása alapján a bizottság megállapította, hogy többször nem szó szerinti jegyzőkönyveket vettek fel a rendőrök, és úgy találta, hogy a hatóságok nem jártak utána alaposan minden nyomnak, így például egy rendőrségi kutyakiképző 1998-as bejelentésének. Felidézték az is, hogy egy másik lehetséges szemtanú, egy fiatal nő később azt állította, a kihallgatáskor nyomást gyakoroltak rá, hogy megváltoztassa a vallomását.

A bizottság úgy találta, a több tettes lehetőségét a vizsgálat „nem zárta ki teljesen”. Maga az áldozat azt állítja, hogy nem tud másik tettesről, és elmondta, hogy az ügyével kapcsolatos különféle feltételezések, híresztelések nagy lelki megterhelést jelentenek neki. A nyomozást egyszer már felülvizsgálták, akkor a rendőrség látószögébe került Priklopil egy barátja. Az Ernst H. néven ismert férfi ellen feljelentést is tettek bűnrészesség gyanújával, de a bíróság felmentette őt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.