Újra támad a rém Franciaországban

Ruzsbaczky Zoltán

Ruzsbaczky Zoltán

2012. május 30., szerda 12:43

Várhatóan ismét emelkedő tendenciát mutat majd a munkanélküliség Franciaországban a felmérések szerint.

A helyzet súlyosnak értékelhető – ha a felmérés a várakozásoknak megfelelő lesz, akkor kijelenthető, hogy 12 hónapja folyamatosan nő a munkanélküliek száma a franciáknál. Ezt az információt az új munkaügyi miniszter, a szocialista Michel Sapin nyilatkozta még a hivatalos adatok nyilvánosságra kerülése előtt. A legutóbbi, április végén közzétett felmérés szerint 2,8 millió a munkanélküli, ami az előző havihoz képest több mint 16 ezerrel volt több – 1999 óta nem volt ilyen magas ez a szám. Sapin megerősítette azt a jelentést is, miszerint különféle leépítési programok további 45 ezer munkahelyet veszélyeztetnek.

„Ezek valódi problémák” – jelentette ki a miniszter, aki szerint a gondok megszüntetése komoly erőfeszítést kíván. A 45 ezer veszélyben lévő munkahely „virtuálisan már megsemmisült”, ugyanakkor nem lehetetlen megmenteni sem őket. François Hollande korábbi interjújában ezzel együtt arról beszélt, hogy a minimálbért emelni kell, de ezt anélkül kell véghezvinni, hogy destabilizálnák a vállalatokat. Sapin szerint is olyan intézkedésekre van szükség, ami nem veszélyezteti a cégeket, különösen a legtörékenyebb kis- és középvállalkozásokat. A munkanélküliség leszorításához szükséges reformok bevezetéséhez és a minimálbér emeléséhez szakértők szerint tárgyalásokra van szükség a szakszervezetekkel és az üzleti élet vezetőivel. Előbbiek jelentős minimálbér-emelést várnának, míg utóbbiak szerint  már enélkül is túl magas díjakkal vannak megterhelve a francia vállalatok.

François Hollande már a kampány során is az egyik legfontosabb kérdésnek a munkanélküliség csökkentését tartotta. Emellett másik nagy ígérete a munkaerőpiaccal kapcsolatban az volt, hogy a Sarkozy által 62-re felvitt nyugdíjkorhatárt leszállítja hatvanra azok esetében, akik 18–19 évesen kezdtek el dolgozni. Elemzők szerint azonban ennek végrehajtása eddig megválaszolatlan kérdéseket vet fel, miként az új szocialista kormány számos más, munkanélküliséget csökkenteni hivatott ígérete.

A probléma majdnem az egész Európai Uniót érinti, az utóbbi egy évben 8 tagállamban csökkent a munkanélküliek száma, míg 19-ben emelkedett. A nagyjából 9,5 százalékra tehető francia munkanélküliségi rátánál ugyanakkor Németország, Hollandia és Ausztria is sokkal jobb adatokat tud felmutatni az Eurostat felmérése szerint – ők mind 4-5 százalékon állnak.

(Liberation.fr, Guardian, France24, Eurostat)

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.