Újságíró-gyilkosság: lemondott a szlovák belügyminiszter

MN

2018. március 12., hétfő 10:42, frissítve: hétfő 16:07

Sajtótájékoztatón jelentette be lemondását Robert Kalinák szlovák belügyminiszter. A kormányzó Smer politikusa azt mondta: a kormány stabilitásának érdekében nyújtja be a lemondását. Politikai jövőjéről nem nyilatkozott konkrétan, csak azt mondta, elképzelhető, hogy parlamenti képviselő marad.

Kalinák állítólag továbbra is a Kuciak-gyilkosság kivizsgálását tartja a legfontosabbnak, és azt, hogy a nyomozás zavartalanul folyhasson, de elismerte, hogy a helyzet komplikált, és a társadalmi elégedetlenség tapintható. „Távozásom után a vizsgálati szerveknek nagyobb nyugalmuk lesz a munkájukhoz” – mondta Kalinák az MTI tudósítása szerint. A távozó miniszter védelmébe vette Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitányt, aki szerinte az egyik legjobb rendőr, és aki ellen senkinek nem lehet kifogása.

Kalinák távozását már régóta követeli az ellenzék. A nagymácsédi kettős gyilkosság után – amelynek szálai közvetve a pozsonyi kormányig érnek – a koalíciós partner Híd–Most is jelezte, hogy Kalináknak mennie kell. Maga Kalinák a múlt héten még úgy nyilatkozott, hogy nem szükséges őt feláldozni a további kormányzás érdekében. Múlt szerdán azonban az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be Robert Fico kormánya ellen, és előrehozott parlamenti választások kiírását szorgalmazta.

Utóbbira televíziós bejelentésében tett javaslatot a megválasztása óta Robert Fico ellenlábasának számító Andrej Kiska államfő, aki azt mondta: az országban uralkodó feszült helyzetre a kormány széles körű átalakítása vagy előrehozott választások kiírása a megoldás.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A szlovák belpolitikai válság következtében Robert Kalinák személyében már a Fico-kormány második minisztere távozik posztjáról. Az első Marek Madaric, a kulturális tárca vezetője volt, aki két hete mondott le, és döntését azzal indokolta, hogy emberileg nem tud beletörődni egy újságíró megölésébe.

A kettős gyilkosság után kialakult feszült helyzetet a múlt héten tovább fokozta, hogy Andrej Kiska tárgyalásokat kezdett „az ország jövőjéről” a pozsonyi törvényhozás néhány ellenzéki pártjával, amelyek ugyanaznap bejelentették: bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormánnyal szemben.

Robert Fico kormányfő az elnök lépéseit a demokratikus parlamenti választások eredménye megtagadásának nyilvánította, „az újságíró-gyilkosság után történteket” pedig többször is olyan, az állam teljes destabilizációjára tett kísérlet részének nevezte, amelynek „forgatókönyve nem Szlovákiában íródott”.

Ilyen helyzetben, a kormány elmozdításának kinyilvánított szándékával múlt pénteken több szlovákiai városban jelentős tüntetéseket tartottak, ezek közül a legnagyobbat Pozsonyban, ahol egy jól szervezett demonstráción több tízezer ember vonult az utcára.

Robert Kalinák lemondását a szlovák belpolitikai válság két legerősebb hangadója, a pozsonyi törvényhozás legerősebb ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő csoportosulás egyaránt üdvözölte, de egybehangzóan közölték, hogy azt nem tartják elégségesnek, és továbbra is az egész kormány távozását akarják.

Minisztere távozására Robert Fico sajtónyilatkozatban reagált. Ebben a kormányfő azt írta: Kalinák távozásával elősegítette annak esélyét, „hogy megmaradhasson a demokrácia, és folytatni lehessen a pozitív politizálást az emberek javára”. A miniszterelnök leszögezte: Kalinákot „minden eddigi kormánya egyik legtehetségesebb miniszterének” tartja, és távozása semmiképpen sem azt jelenti, hogy ő vagy a rendőrség megbukott volna a kettős gyilkosság kivizsgálása során, amelyet továbbra is prioritásként kezelnek.

A hármas kormánykoalíció legkisebb pártja, a Most-Híd - amely korábban ugyancsak kérte Kalinák menesztését – a miniszter távozására szóvivőjén keresztül úgy reagált: örömmel vették, hogy koalíciós partnerük „meghallotta a hangjukat.” A szlovák-magyar vegyes párt széleskörű döntéshozó testülete, az Országos Tanács (OT) hétfőn délután kezdte meg ülését, amelyen várhatóan arról is döntés születik, hogy a párt része marad e a koalíciónak. Ezzel kapcsolatban a párt szlovák tagozata – néhány erőteljesen atlantista kötődésű liberális képviselője - már jelezte, hogy a távozást fogják indítványozni. A párt elnöke, Bugár Béla a sajtónak – vélhetően rájuk utalva – azt mondta: elképzelhető, hogy néhányan távoznak tőlük, akkor is ha a párt a koalíció része marad, de akkor is, ha a kilépés mellett döntenek.

Ficóék másik koalíciós partnere, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jelezte: amennyiben a kormánykoalíció elveszti többségét a parlamentben, akkor „el kell kezdeni beszélgetni” az előrehozott választásokról.

A belügyminiszteri posztot Robert Fico előző kormányaiban is betöltő Robert Kalinák menesztését az elmúlt években különböző okokra hivatkozva már sokszor próbálta elérni az ellenzék, mindeddig sikertelenül. A távozó miniszter a legerősebb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) egyik oszlopos, alapító tagja.

Mindeközben a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet korábbi igazgatója és Petőcz Kálmán szlovákiai magyar diplomata, politológus is kiakadt Orbán Viktor közmédiának tett nyilatkozata miatt – és ennek hangot is adtak:

(MTI, Új Szó)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.