UNESCO-békedíjat kapott Lampedusa polgármestere

MTI

2017. április 19., szerda 18:27, frissítve: szerda 18:50

Giusi Nicolini, a dél-olaszországi Lampedusa szigetének polgármestere kapta az idén az UNESCO által odaítélt Félix Houphouët-Boigny Békedíjat, amelynek másik díjazottja az SOS Méditerranée a Földközi-tengeren migránsokat mentő nem kormányzati szervezet.

Az UNESCO szerint Giusi Nicolini 2012-es polgármesteri megválasztása óta mély emberséggel és elkötelezettséggel lépett fel a menekültválság megoldásáért, különös tekintettel arra, hogy a válság ezreket sodort Lampedusa és Olaszország partjaira.

A sziget polgármestere az olasz közrádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy a díjat azoknak ajánlja, akiknek nem sikerült átkelniük a tengeren, valamint Gabriele Del Grande olasz újságíró-bloggernek, aki elsőként jegyezte fel egy internetes honlapon a Földközi-tengerbe veszetteket. Gabriele Del Grandét jelenleg Törökországban tartják fogva engedély nélküli tudósítás miatt.

Paolo Gentiloni miniszterelnök Twitter-fiókján gratulált Giusi Nicolininek. Az olasz kormányfő szerint a díj bizonyítja, hogy Lampedusa polgármestere a „helyes oldalon áll”.

Az Afrika és Olaszország közötti migráció útvonalán Európa legdélibb kapujának tartott Lampedusa szigete évtizedek óta a migránsok első állomásának számít, ahol több tízezren haladtak át. Lampedusa vizein 1988 óta harmincezren vesztették életüket. A szigeten korábban bevándorlótábor, jelenleg regisztrációs központ (hot spot) működik. Ferenc pápa első látogatása is Lampedusára vezetett 2013 júniusában. Nem sokkal később – 2013 októberében – 366 ember fulladt a tengerbe egy Lampedusánál felborult hajóról.

Szicília szigetén van az SOS Méditerranée nem kormányzati szervezet dél-európai központja. A 2015-ben Németországban alapított szervezet tavaly óta több mint 13 ezer embert mentett meg a Földközi-tenger nyugati medencéjében. A szervezet ellen a szicíliai ügyészség vizsgálatot indított tevékenységének, illetve finanszírozásának átvilágítására: az SOS Méditerranée márciusban sajtótájékoztatón utasította el a vádakat, miszerint mentési munkájával az embercsempészeknek kedvezne. A szervezet hangsúlyozta, hogy forrásai magánadományokból származnak.

A Félix Houphouët-Boigny Békedíjban olyan személyek, magán- és köztestületek részesülnek, akik sokat tettek a béke elősegítéséért, védelméért és megőrzéséért. Az UNESCO békedíjának nevezett elismerésben részesült 1989 óta többek között Nelson Mandela, Simon Peresz, Jasszer Arafat és Francois Hollande is.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.