Néha egy oligarcha is akadályba ütközik

2017. október 27., péntek 16:11, frissítve: péntek 17:34

Ahhoz képest, hogy hétfőn még elképzelhetetlennek mondta egy kisebbségi kormány megalakulását, most éppen ezzel próbálkozik Andrej Babis, a múlt heti cseh országgyűlési választás legnagyobb pártjának elnöke. A milliárdos politikus az uniókritikus, populista ANO párt élén csütörtökön találkozott a hozzá hasonlóan elitellenes Tomio Okamurával, aki jelenleg Csehország negyedik legnagyobb pártját, a Szabadság és Közvetlen Demokráciát vezeti. De a tárgyalás vele és a többi, parlamentbe jutott párt vezetőjével sem alakult eredményesen, így Babis pénteken bejelentette, megpróbálkozik egy kisebbségi kabinettel. Erre felhatalmazást jövő hét kedden adhat neki az államfő. Az ANO-nak az abszolút többséghez 23 képviselőt kellett volna megnyernie, mivel a párt csak 78 mandátumot szerzett a 200 fős prágai törvényhozásban. Elemzők rámutatnak, egy bizalmatlansági indítvány esetén a Babissal sok téren egyetértő Milos Zeman államfőnek ugyan lenne joga a parlament feloszlatására, ezt nem fogja megtenni, így biztosítva a kisebbségi kormány túlélését. A tervnek csak egy szépséghibája van: a cseh államfőválasztás 2018 januárjában esedékes, Babis túléléséhez Zemannak három, mérsékelten közismert versenytársat kell legyőznie. Egyébként Babisnak akkor sem kell aggódnia, ha esetleg nem Zeman a befutó, az egyetlen jelölt, aki megszorongathatja, ugyanúgy sikeres vállalkozó, mint ő maga. Michal Horácek hasonlóan bevándorlásellenes húrokat penget, mint a jelenlegi államfő és a leendő kormányfő.

A választáson második helyre érkező polgári demokraták eközben taktikáznak, elnöküket, Petr Fialát akarják alsóházi elnöknek megtenni a többi párt támogatásával. Ennek elsősorban hosszabb távon volna jelentősége, hiszen az ő segítségével simább utat kapna egy kormánybuktató bizalmatlansági indítvány.

Babis megszólalása mindenesetre arra engedett következtetni pénteken, hogy mind a további nyolc, parlamentbe jutott erőnek tenne engedményeket, tehát egyes kívánságokat beépítene programjába, és szakértőkkel, pártonkívüliekkel töltené fel a miniszteri posztokat. Mint ahogy az Echo24 cseh véleményportál rámutat, talán még erre sem lesz szükség, mert egy organikus koalíció tagjaiként a radikálisan korrupció-, muszlim- és elitellenes Okamura, illetve a hosszas ellenzéki szerepében a minden rossz volt mindig is retorikába beletanult kommunisták kívülről megbízhatóan támogathatják a lázadó tömegeket vezető Babisékat, így nem kellene annyira ügyelni a részletekre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.28.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.