Néha egy oligarcha is akadályba ütközik

2017. október 27., péntek 16:11, frissítve: péntek 17:34

Ahhoz képest, hogy hétfőn még elképzelhetetlennek mondta egy kisebbségi kormány megalakulását, most éppen ezzel próbálkozik Andrej Babis, a múlt heti cseh országgyűlési választás legnagyobb pártjának elnöke. A milliárdos politikus az uniókritikus, populista ANO párt élén csütörtökön találkozott a hozzá hasonlóan elitellenes Tomio Okamurával, aki jelenleg Csehország negyedik legnagyobb pártját, a Szabadság és Közvetlen Demokráciát vezeti. De a tárgyalás vele és a többi, parlamentbe jutott párt vezetőjével sem alakult eredményesen, így Babis pénteken bejelentette, megpróbálkozik egy kisebbségi kabinettel. Erre felhatalmazást jövő hét kedden adhat neki az államfő. Az ANO-nak az abszolút többséghez 23 képviselőt kellett volna megnyernie, mivel a párt csak 78 mandátumot szerzett a 200 fős prágai törvényhozásban. Elemzők rámutatnak, egy bizalmatlansági indítvány esetén a Babissal sok téren egyetértő Milos Zeman államfőnek ugyan lenne joga a parlament feloszlatására, ezt nem fogja megtenni, így biztosítva a kisebbségi kormány túlélését. A tervnek csak egy szépséghibája van: a cseh államfőválasztás 2018 januárjában esedékes, Babis túléléséhez Zemannak három, mérsékelten közismert versenytársat kell legyőznie. Egyébként Babisnak akkor sem kell aggódnia, ha esetleg nem Zeman a befutó, az egyetlen jelölt, aki megszorongathatja, ugyanúgy sikeres vállalkozó, mint ő maga. Michal Horácek hasonlóan bevándorlásellenes húrokat penget, mint a jelenlegi államfő és a leendő kormányfő.

A választáson második helyre érkező polgári demokraták eközben taktikáznak, elnöküket, Petr Fialát akarják alsóházi elnöknek megtenni a többi párt támogatásával. Ennek elsősorban hosszabb távon volna jelentősége, hiszen az ő segítségével simább utat kapna egy kormánybuktató bizalmatlansági indítvány.

Babis megszólalása mindenesetre arra engedett következtetni pénteken, hogy mind a további nyolc, parlamentbe jutott erőnek tenne engedményeket, tehát egyes kívánságokat beépítene programjába, és szakértőkkel, pártonkívüliekkel töltené fel a miniszteri posztokat. Mint ahogy az Echo24 cseh véleményportál rámutat, talán még erre sem lesz szükség, mert egy organikus koalíció tagjaiként a radikálisan korrupció-, muszlim- és elitellenes Okamura, illetve a hosszas ellenzéki szerepében a minden rossz volt mindig is retorikába beletanult kommunisták kívülről megbízhatóan támogathatják a lázadó tömegeket vezető Babisékat, így nem kellene annyira ügyelni a részletekre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.28.

A szerkesztő ajánlja

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.