Vádat emeltek a feketék gyilkosai ellen

PR

2012. április 13., péntek 22:38, frissítve: szombat 00:11

Gyilkosság és rasszista zaklatás miatt vádat emelt egy oklahomai kerületi ügyész pénteken azon két férfi ellen, akik egy héttel ezelőtt Tulsa egy túlnyomórészt feketék lakta városrészében három embert agyonlőttek, kettőt pedig megsebesítettek.

A 33 éves Alvin Wattsot és a 19 éves Jake Englandet a háromrendbeli gyilkosság és kétrendbeli gyilkossági kísérlet mellett „rosszindulatú zaklatással” is vádolják, ami az ide vonatkozó oklahomai törvény szerint „faji hovatartozás, bőrszín, származás, nemzeti hovatartozás vagy fogyatékosság miatti zaklatást vagy megfélemlítést” jelent. Mint ismert, a két férfi egy héte Tulsa egy túlnyomórészt feketék lakta városrészében három embert agyonlőtt, kettőt pedig megsebesített.

A rendőrség a két vádlottat származása alapján a „fehér” kategóriába sorolta be, az áldozatok pedig mindannyian feketék voltak. Watts és England a letartóztatását követően elismerte bűnösségét, az illetékes bíró pedig 9,160 millió dollárban állapította meg mindkettőjük óvadékát. A két vádlott az öt áldozatot találomra lőtte le. A két elkövetőt azután fogták el, hogy lakossági bejelentés alapján megtalálták a fiatalabbik gyanúsított kiégett kisteherautóját, amelyet a gyilkosságokhoz használtak.

England Facebook-bejegyzései arra utalnak, hogy a férfi bosszút akart állni az apjáért, akit két évvel ezelőtt egy fekete betörő ölt meg. Carl England gyilkosát, Pernell Jeffersont csak törvénytelen fegyverhasználat miatt ítélték el, emberölés miatt nem. Jeffersont hat év szabadságvesztésre ítélték.

A faji indíttatású gyilkosságok kérdése mély sebeket tépett fel Tulsában, ahol 1921-ben rasszista zavargások törtek ki. Fehérek romboltak le egy módos fekete negyedet, ahol a The New York Times szerint több tucat, vagy talán több száz embert mészároltak le. Ez volt az egyik legvéresebb faji alapú incidens az Egyesült Államok történetében.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.