Valamennyi miniszterét lecseréli a párt

Feltételeket szabna az RMDSZ

2012. február 7., kedd 21:51

A román Demokrata Liberális Párt valamennyi miniszterét lecseréli, és helyükre új tárcavezetőket javasol az alakuló kabinetbe – jelentette be Emil Boc. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke jelezte, hogy csak bizonyos feltételek mellett hajlandók folytatni a kormányzást.
Megtervezett volt Emil Boc lemondása, az eddigi román miniszterelnök már jó ideje előkészítette távozását hivatalából – írta kedden a román sajtó.

A román Demokrata Liberális Párt (PD-L) úgy döntött, hogy valamennyi miniszterét lecseréli, és helyükre új tárcavezetőket javasol az alakuló kabinetbe. Ezt Emil Boc, a PD-L elnöke jelentette be kedden, aki közölte, hogy pártja nem fogja ugyanazokat a minisztereket javasolni Mihai Razvan Ungureanu megbízott kormányfőjelölt kabinetjébe, mint akik a Boc által hétfőig vezetett kormányban is helyet foglaltak. Ungureanut hétfőn nevezte ki Traian Basescu román államfő megbízott kormányfőjelöltnek, miután Boc benyújtotta lemondását a kormányfői tisztségről.

Ungureanu kedden tárgyalásokat folytatott az eddigi kormánykoalíciót alkotó pártokkal. Az ellenzéki politikai erők ugyanis már hétfőn bejelentették, hogy nem fogják támogatni a megbízott kormányfőjelölt által felállítandó kabinetet. Ez azt jelenti, hogy az új kormányt is ugyanaz a koalíció kellene, hogy támogassa a parlamentben, mint a Boc-kabinetet.

Kedden délután a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői még nem döntöttek arról, hogy továbbra is kormányon maradnak-e. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke jelezte, hogy csak bizonyos feltételek mellett hajlandók folytatni a kormányzást. Elmondta azt is, hogy nem áll szándékukban lecserélni minisztereiket, ha úgy határoznak, hogy folytatják a kormányzati szerepvállalást.

A feltételekről Kelemen annyit mondott, hogy újabb koalíciós együttműködési megállapodás aláírását tartják szükségesnek a 2012-es évre. Rámutatott: ebben a megállapodásban olyan konkrét kérdéseket kellene tisztázni, mint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának megalapítása, amely hónapok óta húzódik az egyetem román többségű szenátusának ellenállása miatt.

Kelemen szerint emellett az észak-erdélyi autópálya építésének folytatását is bele kellene foglalni a megállapodásba, ezenkívül az RMDSZ továbbra is szorgalmazza a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak emelését. Hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy csak az első negyedévi gazdasági mutatók ismeretében dönthet erről a kormány. Korábban Traian Basescu államfő leszögezte: nem ért egyet a bérek és a nyugdíjak növelésével, hiszen az veszélybe sodorhatja az elmúlt két évben megteremtett makrogazdasági egyensúlyt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.