Valami készül a tőzsdepalotánál - Magyar Nemzet

Valami készül a tőzsdepalotánál

2012. szeptember 17., hétfő 06:25, frissítve: hétfő 08:00

A New York-i rendőrség vasárnap bekerítette az alsó-manhattani Zuccotti parkot, ahol a területfoglalásairól elhíresült egyéves Occupy a pénzügyi negyedben, tüntetéssel kíván megemlékezni alapításának évfordulójáról.

Hétfőn többezres megmozdulás várható New York pénzügyi negyedében, a Wall Streeten. A tüntetők megpróbálják majd blokád alá vonni a tőzsdét, ami óhatatlanul rendőri intézkedésekhez vezet majd. Szombaton a hatóságok rendbontás, rendőri intézkedéssel való szembeszegülés és erőszak miatt több személyt őrizetbe vettek.
Noha az amerikai népesség-nyilvántartó hivatal minap nyilvánosságra hozott jelentése szerint az Egyesült Államokban a középosztály az elmúlt év során tovább zsugorodott, az Occupy, amelyet a születése után még mint az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom potenciális baloldali ellensúlyaként emlegettek, elvesztette lendületét.

Ennek egyik oka, hogy a nagyvárosok központjaiban felállított sátortáborai felszámolása után megcsappant a médiaérdeklődés is. A privilegizált 1 százalék és a nagy magánvállalatok vezetőinek közönye, valamint a társadalom számtalan más visszássága ellen tiltakozó mozgalom emellett a mai napig nem mutatott fel világos, követhető célokat és egyértelmű, tekintélyes vezetőket.

Az egy évvel ezelőtt a lakosság 99 százaléka nevében a társadalmi és a gazdasági igazságosságért elkezdett megmozdulások az Egyesült Államok több tucat települését is elérték, és átterjedtek Európára és Japánra is.

Az Ipsos és a Reuters egy júliusban megjelent közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 45 százaléka semmilyen módon sem azonosul az Occupy mozgalommal. Védelmezői szerint ugyanakkor a béke- és polgárjogi mozgalmak történetében is voltak hullámvölgyek, amelyeken azonban túltették magukat.

Az Egyesült Államokban hétfőn összesen mintegy 30 városban emlékeznek majd az Occupy megalakulásának első évfordulójáról.

Occupy - a Zuccotti parknál ücsörgő mozgalmár
Occupy - a Zuccotti parknál ücsörgő mozgalmár
Fotó: Europress/AFPForrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.