Választás Londonban: hosszú sorállás, korrekt ügyintézés

2018. április 8., vasárnap 16:15, frissítve: vasárnap 19:47

Londoni olvasónk, Katalin és három társa háromnegyed tizenegykor álltak be a magyar nagykövetség előtt hosszan, mintegy 200 méteren kígyózó sorba, s csaknem másfél órás araszolást követően tudták leadni szavazataikat. Az idő ugyan viszonylag hűvös volt, mégis nyugodtan, békésen vártak a sorukra a szavazni szándékozók. Kérdésünkre elmondta, négyük közül hárman Londonban tanulnak, dolgoznak, negyedik társuk pedig Newcastle-ből utazott órákat a londoni követségre, hogy leadhassa a szavazatát.

Korábban Katalin haza akart jönni a választás idejére, de karácsonykor, amikor volt gimnáziumi osztálytársaival találkozott itthon, megegyeztek, hogy Londonban közösen adják le voksaikat. Lett volna egy ötödik osztálytársuk is, aki szintén a követségen szeretett volna szavazni, de szakdolgozatát írja, szintén Newcastle-ban, s ezért nem tudott eljönni.

Katalin elmondta, a szavazás nagyon korrekt volt, négyszer-ötször is felhívták a figyelmüket arra, hogy feltétlenül ragasszák le a borítékot, mert az feltétele az érvényességnek. Olyan nagy volt a tömeg, hogy ideiglenes szavazófülkéket is munkába kellett állítani a követség alkalmazottainak. Volt olyan ideiglenes fülke is, amelyeket dobozokkal választottak el a többitől, hogy biztosítsák a voksolás titkosságát. „Ha jól számoltam, legalább harminc fülkében adhatták le szavazataikat az emberek” – tette hozzá.

De bármennyire igyekeztek is a szavazatszedők, nem győzték a folyamatosan növekvő tömeget, így mire Katalin és társai leadták voksukat, a sor hossza minimum megduplázódott. Becslésük szerint legkevesebb három órát kell várnia, aki akkor a sor végén állt, s le szerette volna adni voksát. Noha negyed egy körül az eső is elkezdett esni, nem lehetett olyat látni, aki megunta volna a sorban állást. Pedig amikor elindultak hazafelé, már a belvárosi Westminster Cathedral Halltól a Victoria állomásig s még azon is túl, a mellékutcában is álltak a szavazásra várók.

Hogy kire szavazott, azt Katalin és osztálytársai sem árulták el. Egyébként a sorban állás közben a többi szavazó sem nagyon beszélt arról, kit szeretne Magyarország élére, vagyis hogy kire adja a voksát, inkább az időjárásról és egyéb semleges témákról folyt a szó.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Párizsban szintén sorba kellett állni a szavazóknak, ha nem is olyan hosszan, mint a brit fővárosban. A 444.hu cikke szerint a francia fővárosban volt, aki a maratonról, futóruhában érkezett a szavazóhelyiséghez.

A Hír TV tudósítása szerint Németországban és Brüsszelben sem volt történt fennakadás, bár ezeken a helyszíneken is sorba kellett állni: fél-egy órás várakozás után jutottak az urnákhoz az emberek.

A választásról szóló cikkeinket ide kattintva, a percről percrét pedig itt olvashatják.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.