Vállalta az Iszlám Állam a líbiai robbantás elkövetését

MTI

2016. január 8., péntek 13:18, frissítve: péntek 13:47

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet egyik helyi csoportja vállalta magára a Líbia nyugati részén csütörtökön elkövetett öngyilkos merényletet, amelyben legalább 60 rendőr vesztette életét.

A Twitter közösségi oldalon a támadás után jó néhány órával közzétett üzenetében a magát IÁ Barka Tartományként (Barka tartomány Kelet-Líbia hagyományos neve) azonosító csoport azt írta, hogy a merényletet Abu al-Abbász al-Muhadzsir követte el, ő robbantotta fel a robbanószerekkel megrakott teherautót a rendőrségi kiképzőközpontban.

Az AP amerikai hírügynökség pénteki tudósításában megjegyezte, az al-Muhadzsir családnév arra utal, hogy a támadó nem líbiai volt. Az Iszlám Állammal kapcsolatban álló Aamaq hírügynökség csütörtökön szintén azt állította, hogy az öngyilkos merényletet a dzsihadista szervezet Barka tartománybeli ága követte el.

A nyugat-líbiai Zlitanban végrehajtott robbantásos merénylet egy rendőrségi kiképzőközpont ellen irányult. A legalább 60 halálos áldozat mellett a támadásnak 200 sebesültje is van.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor halálát követően gyakorlatilag részekre szakadt, ellenőrzésért pedig különféle fegyveres szervezetek harcolnak egymással. A zűrzavarban egyre nagyobb befolyást szerez az IÁ, amely ellenőrzése alá vonta Szirt városát, és több olajmezőt is megtámadott.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.