Válogatás nélkül gyilkoltak

WA

2012. május 28., hétfő 17:31, frissítve: hétfő 17:31

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a lehető leghatározottabban elítélte vasárnap a szíriai kormányt a Húla városában történt mészárlásért.
Mint arról beszámoltunk, a dezertált szíriai kormánykatonákból álló Szabad Szíriai Hadsereg az előző napi húlai mészárlás miatt azzal a kéréssel fordult a hazai ellenzék „baráti országaihoz”, hogy indítsanak „légi támadásokat” Bassár el-Aszad elnök erői ellen.

Az BT háromórás rendkívüli ülésén egyhangúlag elfogadott nyilatkozatában követelte a több mint száz halálos áldozatot, köztük több tucat gyerek halálát okozó pénteki vérengzés vétkeseinek felelősségre vonását.

A BT a világszervezet megfigyelő missziója által készített jelentés alapján úgy foglalt állást, hogy a kormányerők tüzérséggel és harckocsikkal lőtték sorozatosan Húla egyik városnegyedét, emberéleteket oltva ki. Követelte Bassár el-Aszad szíriai elnöktől, hogy vonja vissza a nehézfegyvereket a szíriai városoktól. Megismételte, hogy minden érintett félnek véget kell vetnie az erőszakcselekményeknek.

Az ENSZ megfigyelői Húla városában legalább 108 holttestet számoltak össze, s közülük 49 gyerektetem volt. Legalább hét nő is életét vesztette.

A BT nyilatkozatában elítélte a polgári lakosok megölését közvetlen közelről leadott lövésekkel vagy fizikai erőszakkal. Állásfoglalása szerint „a békés lakosok elleni gyalázatos erőalkalmazással” a szíriai kormány megsérti a nemzetközi jogot és a rá vonatkozó BT-határozatokból eredő kötelezettségeit.

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa is a szíriai kormányt tette felelőssé a húlai vérengzésért. Leszögezte, hogy „a válogatás nélküli, s meglehet, szándékos” gyilkosságok emberiesség elleni bűntényeknek minősíthetők. Pillay szerint a húlai esetet haladéktalanul ki kell vizsgálniuk független szakértőknek. Az ENSZ-biztos meggyőződését fejezte ki, hogy a BT-nek mihamarabb meg kell fontolnia, hogy átadja a szíriai „dossziét” a hágai Nemzetközi Büntetőtörvényszéknek (ICC).

Több mint 13 ezren, jobbára polgári személyek haltak meg a szíriai erőszakban, amely tavaly március közepén kezdődött a Bassár el-Aszad elnök rendszerével szembeni tüntetésekkel.


Nemzetközi visszhang

Moszkva és London egyaránt elutasítja a külső beavatkozást Szíriában – hangoztatta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki brit kollégájával tárgyalt hétfőn Moszkvában. William Hague a megbeszélést követően kijelentette: Nagy-Britannia azt várja, hogy Moszkva további nyomást gyakorol Damaszkuszra Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga közös szíriai különmegbízottja béketervének végrehajtása érdekében. Kína is a hatpontos béketerv betartására szólította fel valamennyi érintett felet. Ezenkívül Peking elítélte a Húlában civilek ellen elkövetett „kegyetlen gyilkosságokat”. Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi különmegbízottja felszólított hétfőn „mindenkit, akinél puska van” Szíriában, hogy tegye le a fegyvert, és megdöbbenését hangoztatta a hét végi húlai mészárlás miatt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.