Váratlanul lemondott a libanoni miniszterelnök, mert félti az életét

MN

2017. november 4., szombat 13:36, frissítve: szombat 14:35

Váratlanul bejelentette lemondását szombaton Szaad Haríri libanoni kormányfő – írja az MTI.

Televíziós beszédében Haríri Iránt és helyi szövetségesét, a Hezbollahot azzal vádolta meg, hogy rátették a kezüket az országra, és azt mondta, attól fél, hogy apjához hasonlóan őt is meggyilkolják. „A Hezbollah Irán karjainak meghosszabbítása. Nemcsak Libanonban, hanem más arab országokban is” – húzta alá a Szaúd-Arábiával szövetséges, szunnita muzulmán Haríri, aki alig egy éve lépett hivatalba, s kormányának a Hezbollah is tagja.

„Olyan a légkör, mint Rafik Haríri meggyilkolása előtt. Érzem, hogy ellenem is tervet szőnek, és az életemre törnek” – hangoztatta a lemondását bejelentő libanoni miniszterelnök. Haríri egyúttal fogadkozott: ahogy korábban is, Libanon „ismét fel fog kelni, és levágja a felé nyúló karokat”.

Szaad Haríri kétszer is járt Szaúd-Arábiában az elmúlt egy hét leforgása alatt, és a nagy hatalmú Mohammed bin Szalmán trónörökössel is tárgyalt. Az al-Dzsadíd bejrúti televízió úgy tudja: Haríri szombati televíziós beszédét is Rijádban vették fel, és onnan is sugározták.

A szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán évek óta folyamatosan éleződő konfliktusban áll egymással, mert Teherán és Rijád egyaránt igyekszik kiterjeszteni és megszilárdítani befolyását a térségben.

Szaad Haríri a 2005-ben meggyilkolt volt miniszterelnök, Rafík Haríri fia, és korábban, 2009 végétől 2011 elejéig volt kormányfő. Kormánya azután bukott meg, hogy a Hezbollah és az Amal síita mozgalmak által delegált miniszterek lemondtak a Rafík Haríri meggyilkolásának ügyében egy hágai különbíróságon indult per miatt. A vád szerint ugyanis a Hezbollah több tagjának is köze lehetett a bűntényhez. A lemondott síita miniszterek viszont úgy vélekedtek, hogy az ügyben eljáró hágai bíróság tagjai Izrael és az Egyesült Államok zsoldosai.

A szerkesztő ajánlja