Védelmi fegyvereit tesztelgeti India

tt

2012. május 24., csütörtök 14:53

Új, rövid hatótávolságú légvédelmi – föld-levegő – rakétát tesztelt csütörtökön India.

Az Akas (Ég) típusú rakétát az India keleti részén fekvő Orissza állambeli Csandipúr lőteréről indították – közölte Ravi Gupta, az indiai védelmi kutató és fejlesztési szervezet szóvivője. Beszámolója szerint a rakétakísérlet sikeres volt.

A 720 kilogramm tömegű rakéta 55 kilogrammos töltetet hordozhat, másodpercenként 600 méteres sebességgel (csaknem kétszeres hangsebességgel) halad, hatótávolsága 25 kilométer. Helyhez kötött, illetve mozgatható indítóállásról lehet felbocsátani, különböző célpontok – vadászgépek, manőverező robotrepülőgépek, helikopterek – ellen. India és Pakisztán, a nukleáris fegyverarzenállal rendelkező szomszédos államok rendszeresen hajtanak végre katonai célú rakétakísérleteket. Az indításokról a két állam kölcsönösen értesíti a másikat. 

Az indiai rakétaarzenál része a rövid hatótávolságú Prithvi, a közepes hatótávolságú Agni (Tűzisten), a föld-levegő típusú Akas (Ég) rakéta. További elemei a Nag (Kobra) harckocsi-elhárító rakéta, valamint az orosz–indiai fejlesztésű Brahmos szuperszonikus robotrepülőgép.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.