Védtelen gyerekeket dolgoztatnak a maffiák

G. Juhász Judit

2010. május 31., hétfő 17:34

Koldulással, zsebmetszéssel, üzleti lopásokkal egy-egy Romániából származó kiskorú évente több mint 117 ezer eurót keres a „gazdáinak”.
Nagy-Britanniában azután jelentek meg tömegesen romániai, koldusként dolgoztatott gyerekek, hogy a hazájukban védtelenek maradtak. Az elmúlt időszakban ugyanis Romániában több gyermekvédelmi központ megszűnt, vagy ha mégsem, elküldték a szakképzett dolgozókat – adta hírül tegnap a Mediafax román hírügynökség a Sunday Times elektronikus változatára hivatkozva. Mint arról korábban beszámoltunk, a szigetországaban és főleg Londonban igen komoly gondot jelentenek az utcán koldusként vagy zsebesként dolgoztatott romániai, többnyire cigány származású kiskorúak, akiket némi apanázs reményében, a szüleik beleegyezésével vagy épp a tudtuk nélkül visznek erre spcializálódott bűnözői bandák külföldi „munkára”.

A lap szerint a gyerek rabszolgák azért kerülhetnek könnyedén Nagy-Britanniába, mert az elmúlt másfél évben Romániában körülbelül 1500 a gyerekkereskedelem megállítására és a kiskorúak védelmére felkészített szociális munkást, illetve asszisztenst bocsátottak el. Norbert Ceipek osztrák szociális szakember, aki korábban részt vett romániai krízisközpontok létrehozásában, azt állítja, megesett, hogy az így megüresedett helyekre a takarító személyzet tagjait vették fel, vagy olyanokat, akik kapcsolatban vannak a gyermekekkel kereskedő bandákkal.

A bűnözők azonnal észelték a helyzetet, és ki is használják, London pedig valósággal telítődött a román kiskorú rabszolgákkal – írja a brit lap. A román állampolgárok által elkövetett bűncselekmények hétszáz százalékkal nőttek az utóbbi időszakban. A Scotlan Yard szerint 168 hét és tizenöt év közötti gyerek követett el egyenként átlagosan száz, azaz összesen 168 ezer bűntettet. Kedvenc működési területük a West End, ahol zsebesként, üzleti lopással, illetve koldulással egy-egy kiskorú évente több mint 117 ezer eurót keres a „gazdáinak”. A rendőrök azt állítják, a pénz nagy része egy a romák által Tandareiként emlegetett romániai faluba érkezik.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.