Vége a háborúnak: az utolsó katona is elment

NL

2011. december 18., vasárnap 07:18

Csaknem kilenc évvel az iraki háború kezdete után az utolsó amerikai katona is elhagyta az arab országot vasárnap reggel, csak 157 kiképző és egy tengerészgyalogos alakulat maradt Bagdadban az amerikai nagykövetség védelmére – jelentették tudósítók az iraki–kuvaiti határról, amelyen keresztül a gépjárműkonvojok áthaladtak.

A katonák ujjongtak, összeütötték öklüket, ölelgették egymást az örömtől és a megkönnyebbüléstől. Az Egyesült Államok pénteken adta át az utolsó amerikai támaszpontot az irakiaknak abból az 505-ből, amelyet katonái használtak az évek alatt. Ezen idő alatt csaknem 4500 amerikai katona vesztette életét összecsapások és merényletek következtében, míg iraki oldalon a halálos áldozatok száma jóval százezer fölött van. A háború 800 milliárd dollárjába került az amerikai kormánynak – vagyis az adófizetőknek.

Barack Obama elnök tartózkodott attól, hogy győzelemnek nevezze az amerikai erők iraki több éves tevékenységének eredményét. „Azt mondanám, hogy katonáink sikerrel teljesítették küldetésüket, amennyiben olyan állapotban adják át az országot az irakiaknak, amely esélyt nyújt nekik a sikeres jövőre” – fogalmazott az elnök az ABC televíziónak adott interjúban.

Az utóbbi hetekben amerikai illetékesek elismerték, hogy a háborúért nagy árat kellett fizetni emberéletben és anyagiakban egyaránt; mindazonáltal igyekeztek győzelemnek beállítani a történteket mind saját katonáik, mind az irakiak előtt. Utóbbiak – hangoztatták Washingtonban – végre megszabadultak diktátoruktól, és elindulhatnak a demokrácia felé vezető úton. Ám megfigyelők szerint a marcangoló kérdés továbbra is ott lóg a levegőben: vajon képesek lesznek-e az irakiak működőképes kormányt létrehozni a szűnni nem akaró véres felekezeti összecsapások közepette? Képes lesz-e Irak megvédeni magát és függetlenségét egy olyan zavaros térségben, ahol egymást érik a felkelések?

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.