Véget vethet a vérontásnak a terv + Képek

NT

2012. március 27., kedd 15:25, frissítve: kedd 16:15

Szíria elfogadta az Annan-tervet – közölte Genfben és Bejrútban egy időben kiadott közleményében az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának szóvivője.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által március 21-én jóváhagyott hatpontos béketervében Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár a többi között azonnali tűzszünetet és tárgyalásokat javasolt a szíriai kormány és az ellenzék között. A Pekingben tartózkodó Annan szóvivője, Ahmad Fauzi szerint a damaszkuszi döntés „fontos kezdő lépés, amely véget vethet az erőszaknak és a vérontásnak”.

Fotó: Reuters Kofi Annan, korábbi ENSZ-főtitkár: Azonnali tűzszünet kell
Mint ahogy az MNO korábban beszámolt róla, ezen az állásponton vannak Moszkvában is: az orosz államfő terve tűzszünetet és az erőszak befejezését irányozza elő Szíriában. A témával kapcsolatban vasárnap kezdődnek tárgyalások.

A terv várhatóan lehetővé teszi „olyan környezet létrejöttét, amely kedvez a szíriai nép jogos törekvéseit szolgáló politikai párbeszédnek” –  tette hozzá a szóvivő. A fentieken kívül előírja a fegyveres erőszak minden formájának minden fél általi beszüntetését, humanitárius segély akadálytalan eljuttatását a harcok által érintett övezetekbe és az önkényesen fogva tartottak szabadon engedését, az újságírók szabad mozgását az egész ország területén, valamint a gyülekezés és tüntetés szabadságát.

A szír elnök családja: kitiltva

Az Európai Unió külügyminiszterei pénteken döntöttek a Szíriával, Iránnal, valamint Fehéroroszországgal szembeni szankciók megszigorításáról – közölték Brüsszelben.

A harcok azonban nem érnek azonnal véget, heves összecsapások zajlottak le kormányerők és lázadók között, azok átnyúltak libanoni területre is, és heves ágyútűz zúdult a gyéren lakott falusi határvidékre – mondták tisztségviselők. Szíriai katonák mindamellett nem lépték át a libanoni határt két libanoni biztonsági tisztségviselő beszámolója szerint.

Sajtójelentések szerint Annan a kínai kormányfővel lezajlott találkozóján Kofi Annan aláhúzta: tudja, hogy Kína már eddig is támogatóan vett részt a válság rendezésében, de továbbra is Peking segítségét és tanácsát kéri.

Fotó: Reuters Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga közös szíriai megbízottja, volt ENSZ-főtitkár beszél VEN Csia-pao kínai miniszterelnökkel a pekingi Nagy Népi Csarnokban. Annan a szíriai vérontás megállítása érdekében kidolgozott hatpontos béketervéről tárgyal a kínai vezetőkkel.


Vennel folytatott megbeszéléseivel kapcsolatban elégedettségének adott hangot. Ven Csia-pao aláhúzta, a szíriai kérdés kritikus szakaszban van, a válság katasztrófába sodorta a szíriai embereket, s befolyással van a közel-keleti térség békéjére és stabilitására – idézi a miniszterelnököt a Hszinhua hírügynökség.

Ven kijelentette, Kína támogatja Annan erőfeszítéseit, a jövőben is szoros egyeztetést tart fenn vele és együtt dolgozik a nemzetközi közösséggel a közvetítői erőfeszítések sikerét elősegítő körülmények megteremtésén. A kínai miniszterelnök szerint az első és legfontosabb a szíriai polgárok életének és biztonságának szavatolása; valamennyi érintett felet felszólította az erőszak azonnali leállítására, a nemzetközi humanitárius erőfeszítések támogatására, valamint a békefolyamat alapjainak megteremtésére.

Moszkva szkeptikus

Annak ellenére, hogy a damaszkuszi kormány bejelentette, hogy elfogadja az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának hatpontos béketervét, a szíriai ellenzék nyilatkozatai nem adnak okot az optimizmusra – vélekedett Lukasevics, és emlékeztetett: a Bassár el-Aszad ellen harcoló ellenzék csak abban az esetben hajlandó tárgyalni, ha a szíriai elnök távozik a hatalomból. Lukasevics hozzátette, hogy Moszkva ezt a követelést feleslegesnek és végrehajthatatlannak tartja. „Kezdettől fogva abban bíztunk, hogy Kofi Annan küldetését a szíriai vezetés és az ellenzék egyaránt támogatni fogja” – mondta.

A külföldre utazni szándékozó 18 és 42 év közötti szíriai férfiaknak a jövőben engedélyt kell kérniük a hatóságoktól – jelentették hírportálok. Bővebben >>>

Bassár el-Aszad elnök kedden a kormányellenes harc egy korábbi fellegvárába, a közép-szíriai Homsz város Bába-Amr negyedébe látogatott, amelyet heteken át ostromolt, majd március 1-jén elfoglalt a hadsereg – közölte az állami televízió. Ezalatt több száz szíriai ellenzéki ült össze a törökországi Isztambulban, hogy megvitassa az Aszad utáni idők feladatait és a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT), a fő ellenzéki koalíció javaslatát egy „demokratikus köztársaság” felépítésére.

A legnagyobb internetes lexikon szerint az Annan-terv eredetileg egy ENSZ-javaslat volt az 1974 óta megosztott Ciprus egyesítésére, azaz a déli szabad állam és a szakadár Észak-Ciprusi Török Köztársaság integrálására, Egyesült Ciprusi Köztársaság néven. A javaslat nevét Kofi Annan ENSZ-főtitkárról kapta, aki Didier Pfirter svájci diplomatával közösen dolgozott a projekt sikerén. A terv a róla tartott 2004-es népszavazáson – főként a görög-ciprióták elutasító álláspontja miatt – elbukott.

Forrás: MNO, MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.