Venezuela elleni „lehetséges katonai akciót” emlegetett Donald Trump

MN

2017. augusztus 12., szombat 08:15, frissítve: szombat 10:21

Donald Trump amerikai elnök „lehetséges katonai akciót” emlegetett pénteken este Venezuela ellen. Az elnök azt követően fejtette ki álláspontját újságíróknak a New Jersey-ben lévő bedminsteri golfklubjában – ahol elvileg a szabadságát tölti –, hogy megbeszélést folytatott Rex Tillerson külügyminiszterrel és Nikki Haley ENSZ-nagykövettel. Úgy fogalmazott: Venezuelát illetően „sokféle megoldás” van asztalon, köztük „szükség esetén a katonai hadművelet is”. Az amerikai elnök egyúttal ismét figyelmeztette Észak-Koreát.

A sajtótájékoztató után nem sokkal a Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője, Eric Pahon közölte: az amerikai hadsereg nem kapott parancsot a Fehér Házból Venezuelával kapcsolatban. A szóvivő leszögezte: alaptalan a caracasi kormány célozgatása arra, hogy az Egyesült Államok Venezuela inváziójára készülne.

Pénteken este a Fehér Ház közleményt adott ki. Ebben leszögezte: Donald Trump elnök elfogadja Nicolás Maduro venezuelai elnök ajánlatát a párbeszédre, de csak majd akkor, amikor „helyreállították a demokráciát Venezuelában”.

Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter őrültségnek nevezte az amerikai elnök fenyegetőzését. „Ez egy őrült cselekedet, a szélsőségesség legfelső foka” – mondta a venezuelai állami televíziónak Padrino, aki szerint „az Egyesült Államokat egy szélsőséges elit uralja”.

„Biztos vagyok benne, hogy mindannyian ott leszünk a szeretett Venezuelánk érdekeit és szuverenitását védő frontvonalakon” – fogalmazott.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ernesto Villegas kommunikációs miniszter szerint Trump szavai példátlan fenyegetést jelentenek a nemzeti szuverenitásra. Villegas péntek éjjeli Twitter-üzenetében jelezte, hogy a külügyminisztérium közleményben ad majd választ az „imperialista fenyegetésre”.

Maduro előző nap, az alkotmányozó nemzetgyűléshez intézett beszédében mondta azt, hogy szeretne tárgyalni az országát szankciókkal sújtó amerikai elnökkel, de szárazon tartja a puskaport bármiféle agresszió esetére. „Ha annyira érdekli Venezuela, itt vagyok, én vagyok a vezetője annak, ami felé érdeklődést mutat” – hangsúlyozta a politikus.

Mindemellett figyelmeztette Trumpot, hogy országa „fegyverrel a kezében” válaszol minden agresszióra. „Venezuela sohasem adja meg magát, ezt az amerikai birodalomnak tudnia kell” – tette hozzá a politikus.

A venezuelai vezető azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy ő állt a valenciai fegyveres lázadás hátterében, mely során félkatonai alakulat fosztott ki egy fegyverraktárat. A lázadók közül később két embert megöltek, hetet pedig őrizetbe vettek. A venezuelai válság kitörése óta már több mint százan haltak meg, főként a rohamrendőrség és tüntető lakosság összecsapásai során, az áldozatok többsége pedig civil.

Washington szerdán szankciókkal sújtott nyolc venezuelai tisztségviselőt az alkotmányozó nemzetgyűlés tevékenységében játszott szerepük miatt. Az Egyesült Államok a múlt héten diktátornak bélyegezte Madurót, július végén pedig az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokban szerepet játszó 13 venezuelai tisztségviselő ellen hozott büntető intézkedéseket.

Korábban Vladimir Padrino bejelentette: a venezuelai biztonsági erők elfogták a valenciai fegyveres lázadás vezetőjét és egy másik dezertált katonatisztet, aki részt vett a laktanya elleni támadásban.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.