Vesztegetés miatt ítélték el a volt pénzügyőrt

WL

2012. május 11., péntek 13:50

Kétrendbeli vesztegetés bűntette miatt három év börtönbüntetésre ítélt egy volt pénzügyőrt pénteken a Kecskeméti Törvényszék; az ítélet nem jogerős.

A vádirat szerint a vádlott – aki pénzügyőrként engedélyezési csoportvezetőként dolgozott – két gazdasági társaságnak 300-300 ezer forint készpénz fizetése ellenében adóraktári engedélyt adott ki, annak ellenére, hogy a cégeknek adótartozásuk volt.

Farkasné Kramolis Andrea büntetőtanácsa a bizonyítási eljárás során megállapította, hogy a volt pénzügyőr a bűncselekményt elkövette, ezért három év börtönbüntetésre ítélte a férfit, valamint öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és 600 ezer forint vagyonelkobzással is sújtotta.

A vádirat szerint Pongó István 2008-ban az akkori vám- és pénzügyőrség kecskeméti regionális ellenőrzési központjában teljesített szolgálatot. Egy gazdasági társaság 2008 márciusában egyszerűsített adóraktári engedély iránti kérelmet nyújtott be Soltvadkerten egy telephelyre. A társaság nevében eljáró férfi az engedélyezési csoportvezetőként dolgozó vádlottal vette fel a kapcsolatot. A vád szerint a pénzügyőr közölte a kérelmezővel, hogy az engedély kiadására adótartozás miatt nincs lehetőség, majd 300 ezer forintot kért azért, hogy a papírt mégis kiadja. Az ügyfél a pénzt egy benzinkútnál átadta a vádlottnak. A gazdasági társaság pár hónappal később megkapta az adóraktári engedélyt.

A másik ügyben ugyanaz a férfi egy másik gazdasági társaság nevében nyújtott be jövedéki engedély iránti kérelmet, amit meg is kapott. A vád szerint ezért az ügyletért is 300 ezer forintot kapott a volt pénzügyőr.

A bizonyítási eljárás során a vádlott tagadta a bűncselekmények elkövetését, azonban azt nem zárta ki, hogy találkozhatott a két gazdasági társaság képviseletében eljáró férfival.

Az ítélet nem jogerős, az ellen a vádlott és védője felmentésért nyújt be fellebbezést. A döntés kihirdetése után az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

A per másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.