Vihar előtti csendet emlegetett Donald Trump

MN

2017. október 6., péntek 07:01, frissítve: péntek 07:30

„Talán vihar előtti csend van” – mondta újságírók előtt Donald Trump Iránnal és Észak-Koreával kapcsolatban, miután a Fehér Házban tanácskozott magas rangú amerikai katonai vezetőkkel.

Az MTI beszámolója szerint a kérdésre, hogy milyen viharra gondol, csak annyit válaszolt az újságíróknak: „majd meglátják”. Hozzátette: „a világ legnagyszerűbb katonai vezetői vannak ebben a szobában”. A tanácskozáson jelen volt John Kelly tábornok, a Fehér Ház kabinetfőnöke, Herbert McMaster altábornagy, nemzetbiztonsági tanácsadó és James Mattis védelmi miniszter is.

Trump az észak-koreai fenyegetésről beszélt újságíróknak, valamint arról, hogy meg kell előzni Irán hozzájutását atomfegyverhez.

„Észak-Koreát illetően atomfegyver-mentesítés a célunk, nem engedhetjük meg ennek a diktátornak (Kim Dzsongunnak), hogy elképzelhetetlen emberáldozatokkal fenyegesse nemzetünket és szövetségeseinket. Mindent megteszünk, ami csak szükséges, hogy elejét vegyük ennek – fogalmazott az amerikai elnök.

Iránnal kapcsolatban leszögezte: Teherán nem tartotta tiszteletben a nukleáris programja visszaszorítását célzó többhatalmi atomalku „szellemiségét”.

A tanácskozás résztvevőitől Donald Trump azt kérte, hogy gyorsabban dolgozzák ki a „katonai megoldásokat” – ha szükség lesz rájuk –, és többfélét is terjesszenek elé.

Az amerikai elnöknek október 15-én kellene aláírnia a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja az atomalkut, sajtóhírek szerint azonban ezt valószínűleg nem teszi meg.

Szerdán Richard Durbin demokrata párti szenátor meghívására az Iránnal kötött megállapodást aláíró országok és az Európai Unió nagykövetei a kongresszusban jártak, hogy a megállapodás fenntartása mellett érveljenek.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.