Visszadobták a kasztrálásról szóló törvényt

NT

2012. április 24., kedd 21:06

A pedofilok kémiai kasztrálásáról szóló törvény felülvizsgálatára kérte a moldovai parlamentet kedden Nicolae Timofti elnök arra hivatkozva, hogy a törvény sérti az alapvető emberi jogokat.

Az államfő szerint „az érintett beleegyezése nélkül zajló orvosi beavatkozás kimeríti az embertelen bánásmód fogalmát”, ezért visszaküldte a jogszabályt a parlamentnek. A képviselők megváltoztathatják a törvényt, vagy – Timofti ellenkezését figyelmen kívül hagyva – újra elfogadhatják azt.

A törvényhozás múlt hónap elején döntött a vitatott jogszabályról, amely júliustól lépne érvénybe. A jogszabályra a képviselők szerint azért volt szükség, mert az elszegényedett volt szocialista ország a gyermekprostitúció és a nyugati országokból odalátogató pedofilok paradicsomává vált.

A „kémiai kasztrálás” voltaképpen hormonkezelést jelent, amelynek során tesztoszteronszint-csökkentő hormonokat adnak be az elítéltnek, akinek így megcsappan a szexuális vágya és a termékenysége.

Az új szabályozás értelmében az elítélt pedofilokat mindenképpen kasztrálnák, míg a nemi erőszaknál ez esetfüggő. A törvény a külföldi állampolgárokra is vonatkozik.

Máshol is problémák övezik a kasztrációt, az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága nemrég felszólította Németországot, hogy vessen véget a szexuális bűncselekményeket elkövetők sebészi kasztrálásának.

Németország – Csehországgal együtt – azon kevesek közé tartozik Európában, ahol engedélyezik a kasztrálásnak ezt a módját azokon, akiknél rendellenes szexuális magatartásuk miatt fennáll nemi bűncselekmény – gyilkosság, nemi erőszak, pedofília – elkövetésének veszélye.

Egyébként két héttel ezelőtt Oroszországban olyan törvényt hoztak, hogy a jövőben kasztrálhatják a gyerekeket szexuálisan megbecstelenítő személyeket. A törvény értelmében a pedofil személyek kasztrálása vegyi úton s önkéntes alapon történik.

Forrás: MNO,MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.