Visszafogott lelkesedést kér Washington Izraeltől

MN

2017. december 7., csütörtök 06:32, frissítve: csütörtök 12:21

Washington arra kéri Izraelt, visszafogottan lelkesedjen hivatalos reagálásában arra, hogy az Egyesült Államok immár Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és azt tervezi, hogy odaköltözteti nagykövetségét Tel-Avivból.

Mindezt az amerikai külügyminisztérium egy névtelenséget kérő tisztségviselője fedte fel, a Reuters brit hírügynökségnek bepillantást engedve egy dokumentumba.

„Megértem, hogy önök nyilvánosan üdvözlik a hírt, de azt kérem, hogy legyenek tartózkodók hivatalos válaszukban” – áll a december 6-i keltezésű iratban. A kérés indoklásaként az szerepel, hogy mind a Közel-Keleten, mind másutt ellenállás várható a döntéssel szemben.

„Jelenleg is mérlegeljük, hogy milyen hatású lesz a bejelentés a külföldön lévő amerikaiakra és amerikai létesítményekre nézve” – áll az iratban. Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta az értesülést – írja az MTI.

Benjamin Netanjahu történelmi jelentőségűnek nevezte Trump döntését. Szerinte Jeruzsálem fővároskénti elismerését tartalmaznia kell a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is. „Trump bejelentése segíti a békét, és mindenkit a valóság talajához köt” – vélekedett az izraeli miniszterelnök, aki szerint „nincs olyan béke, amely ne tartalmazná Jeruzsálemet Izrael állam fővárosként”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Reuvén Rivlin izraeli államelnök Izrael hetvenedik születésnapjára adott csodálatos ajándéknak nevezte az amerikai elnök bejelentését, és köszönetet mondott Trumpnak.

Nem minden zsidó szervezet örül ugyanakkor a washingtoni döntésnek: az amerikai Reformzsidó Unió például már szerdán rosszul időzítettnek minősítette a lépést. A szervezet az Egyesült Államok felnőtt zsidó lakosságának harmadát képviseli: 2,2 millió embert. Elnöke, Rick Jacobs rabbi nyilatkozatban tudatta, szervezete ugyan hiszi, hogy Jeruzsálem a zsidó nép örök fővárosa, és hogy az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe kellene költöztetni, ám mindennek nem most van itt az ideje.

„Nem tudjuk támogatni Trumpot döntésében, mivel nincs átfogó terv a palesztin–izraeli békefolyamatra vonatkozóan” – áll a New York-i központú nonprofit szervezet elnökének nyilatkozatában.

A nemzetközi diplomáciában ennél csak keményebb szavakkal illették az amerikai bejelentést: Trump döntését egyhangúlag ítélte el Emmanuel Macron francia és Theresa May brit kormányfő, illetve Angela Merkel német kancellár. „Trump elnök a tűzzel játszik azzal, hogy hivatalosan Izrael fővárosának ismerte el Jeruzsálemet” – jelentette ki szerdán Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke is. A lépés az orosz kormány szerint ellentétes a közel-keleti rendezés amúgy is törékeny koncepciójával, és ismét robbanáshoz vezethet a palesztin–izraeli konfliktusban. 

A palesztinok máris tiltakozó akciókat jelentettek be csütörtökre Jeruzsálembe. A Sky News Arabíja hírtelevízió jelentése szerint közelebbről meg nem nevezett palesztin szervezetek mindenkit felszólítanak, hogy vegyen részt a „harag napjává” nyilvánított tüntetéseken. A Sky News Arabíja emellett úgy tudja, Rámalláhban és Ciszjordánia-szerte már gyülekeznek az emberek.

Jordánia kormánya is elutasította Trump döntését – közölte szerdán Mohamed Múmeni jordániai kormányszóvivő. „Az Egyesült Államok elnökének döntése arról, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és áthelyezi az amerikai nagykövetséget a városba, sérti a nemzetközi jogot és az Egyesült nemzetek chartáját” – mondta a kormányszóvivő, aki szerint Trump döntése jogilag érvénytelen, és csak megszilárdítja Kelet-Jeruzsálem izraeli megszállását.

Irán „határozottan elítéli” az Egyesült Államok döntését – közölte szerdán a teheráni külügyminisztérium, amely szerint Washington lépése nemzetközi határozatokat sért. 

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.