Visszalép az államfő

tt

2012. május 14., hétfő 19:48

Nem indul újra az elnöki posztért Dimitrísz Hrisztofiasz ciprusi államfő, mivel kevés esély látszik arra, hogy az etnikailag megosztott sziget újraegyesülhet elnöki mandátuma 2013-as lejárta előtt.

Hrisztofiasz hétfőn közölte: döntésével egy korábbi ígéretének tesz eleget, miszerint ha az Észak-ciprusi Török Köztársasággal nem sikerül megoldásra jutni a sziget újraegyesítéséről, nem indul a második elnöki terminusért.
A Szovjetunióban tanult 66 éves Hrisztofiasz az első hivatalban lévő ciprusi elnök, aki nem indul újra azt követően, hogy a sziget 1960-ban függetlenné vált Nagy-Britanniától.

A görögök és törökök lakta Ciprus 1974-ben szakadt két részre, amikor Törökország katonai beavatkozást hajtott végre azon görög puccskísérletet követően, amelynek egyik fő célja a sziget Görögországgal történő egyesítése lett volna. A görögök lakta Ciprusi Köztársaság 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, ám az 1983-ban magát függetlenné nyilvánító Észak-ciprusi Török Köztársaságot csak Ankara ismeri el.

Az ENSZ közvetítésével zajló több évtizedes béketárgyalások eddig semmilyen eredményre nem vezettek. A görög ciprióták 2004-ben népszavazáson utasították el a Kofi Annan akkori ENSZ-főtitkár nevével fémjelzett újraegyesítő béketervet.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.