Visszatér a védelmi miniszter

KG

2012. augusztus 1., szerda 19:50, frissítve: szerda 20:06

Befejezte a kormányalakítást Hisam Mohamed Kandil egyiptomi miniszterelnök. Az eddigi pénzügyminiszter és külügyminiszter is megtartja pozícióját a csütörtökön bemutatandó, új kabinetben.
Egyiptom elnöke és katonai vezetője arról biztosította Leon Panetta amerikai védelmi minisztert a Kairóban folytatott tárgyalásaikon, hogy országukat a teljes demokrácia felé kormányozzák.

Mohamed Kamel Amr külügyminiszter és Mumtáz Szaíd pénzügyminiszter a Kandillal való találkozójuk után szerdán jelentették be, hogy kormánytagok maradnak. A híreket az állami televízió is megerősítette. A kormányalakítással Mohamed Murszi elnök által múlt héten megbízott Kandil víz- és vízenergia-ügyi miniszterként maga is tagja volt a távozó kormánynak, amelyet tavaly nevezett ki az ország feletti irányítást Hoszni Mubarak volt elnök megbuktatása után átvevő legfelső katonai tanács.

Egyiptom elnöke, Mohamed Murszi (jobbra) múlt héten találkozott az újonnan kinevezett miniszterelnökkel, Hisam Mohamed Kandillal
Egyiptom elnöke, Mohamed Murszi (jobbra) múlt héten találkozott az újonnan kinevezett miniszterelnökkel, Hisam Mohamed Kandillal
Fotó: Europress/AFP

Hírügynökségi értesülések szerint a kormánynak egy harmadik régi-új tagja is lesz Mohamed Huszein Tantávi védelmi miniszter személyében, aki egyben a Murszival több ízben politikai összetűzésbe került legfelső katonai tanács elnöke is. A marsall Mubarak alatt húsz évig volt Egyiptom védelmi minisztere.

Befektetések és olaj

Oszama Száleh, a befektetési hivatal eddigi vezetője lesz az új befektetési miniszter, míg az olajügyi tárcát Oszama Kamal, az állami energiaipari holdingcég eddigi vezetője veszi át. A kevéssé ismert, technokratának tartott Kandil korábban azt mondta, hogy a miniszterek kiválasztásakor nem politikai hovatartozásukat, hanem kizárólag szakértelmüket fogja figyelembe venni.

Az új kormánynak égető feladata lesz a 18 hónapos politikai instabilitás által megtépázott gazdaság rendbetétele.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.