„Visszavonják” az elismerést

TK

2012. február 4., szombat 16:33

A tunéziai elnök szombaton bejelentette, országa megszakítja kapcsolatait a Bassár el-Aszad elnök vezette szíriai kormányzattal, s ennek első lépéseként kiutasítja Szíria tuniszi nagykövetét.

Az üzenetet Facebook-oldalára tette fel Monszef Marzúki államfő, közölve: „Tunézia bejelentette, megindítja a szíriai nagykövet kiutasításának folyamatát és a Damaszkuszban hatalmon lévő rezsim elismerésének visszavonását.”

A Szíriában történt újabb erőszakcselekményekre reagálva, a tunéziai elnök leszögezte: „Az egyetlen megoldás Bassár el-Aszad elmozdítása a hatalomból és egy demokratikus átmenet elindítása.”

Az államfői hivatal egyik tisztségviselője a TAP hivatalos tunéziai hírügynökségnek nyilatkozva egyértelművé tette, hogy a lépés válasz a péntek éjjel Homszban történt „véres mészárlásra”, arra a tüzérségi támadásra, amely szíriai aktivisták beszámolói szerint több mint kétszáz ember halálát okozta a próféta születésnapjának, az úgynevezett al-Maulid ünnepségének előestéjén.

A tuniszi vezetés állásfoglalásának külön jelentőséget ad, hogy 2010 végén éppen Tunéziából indultak el az arab tavasz felkelései, amelyek következtében azóta Egyiptomban, Líbiában és Jemenben is megdöntötték az évtizedek óta fennálló rezsimeket, s a szíriai tiltakozásokat is kétségtelenül ezek a forradalmi változások ihlették.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.