Viszályt okozott az ellenzéki pártban a blogbejegyzés

PR

2012. április 17., kedd 14:26

Belpolitikai botrányt és pártbeli viszályt okozott Finnországban egy blogbejegyzés, amelyben ruhájuk ujján elhelyezett megkülönböztető jelzés bevezetését javasolta a kisebbségek számára a jobboldali populista Igazi Finnek párt egy parlamenti képviselőjének munkatársa.

A múlt héten közzétett írás – amelyet James Hirvisaari képviselő segítője jegyez – azután jelent meg, hogy a rendőrséghez számos panasz érkezett külföldiek ok nélkül történt igazoltatása miatt. A szerző, Helena Eronen korábban szatirikus hangvételűnek nevezte írását. Eronen az inkriminált bejegyzésben azt írta: Ha minden külföldit a nemzeti hovatartozását jelző jelvény viselésére köteleznének, a rendőrség rögtön tudná, hogy „aha, ez egy muszlim Szomáliából” vagy „aha, ez egy koldus Romániából”. A muszlimok félholdat, az oroszok sarlót és kalapácsot, a kambodzsaiak aknákat, az USAmerikaiak pedig hamburgert (viselhetnének ruhaujjukon)”. A bejegyzést néhány órával publikálását követően törölték.

Eronent – akit egy bíróság tavaly decemberben pénzbüntetésre ítélt gyűlöletbeszédért – éles kritikák érték javaslata miatt, amely sokakban a náci Németországban a zsidók megkülönböztetésére használt sárga csillag emlékét idézte fel. Az Igazi Finnek – a legnagyobb ellenzéki párt – frakciója az esetet követően Eronen elbocsájtásáról döntött, Hirvisaari azonban tiltakozott ez ellen. Pirkko Ruohonen-Lerner frakcióvezető ezért annak kivizsgálására kérte a parlament adminisztrációs igazgatóját, hogy lehetséges-e az asszisztens elbocsájtása a képviselő beleegyezése nélkül, Eronen munkaadója ugyanis hivatalosan a parlament. Ezzel párhuzamosan a finn YLE rádió arról számolt be hétfőn, hogy belső kritikák érték a frakcióvezető eljárását.

A jobboldali populista Igazi Finnek párt a voksok 19 százalékát szerezte meg a tavaly áprilisi parlamenti választásokon. Az idegenellenes lózungjairól és Európa-ellenes álláspontjáról ismert politikai erő tagjai korábban számos botrányos kijelentést tettek a bevándorlókra és a kisebbségekre. Az utóbbi időben azonban a párt megpróbált tenni ez ellen, és szigorúbban kezeli szabados szájú képviselőit. Márciusban például az Igazi Finnek egy önkormányzati politikusát rasszista kijelentései miatt zárták ki a pártból.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.