Vitatkozik Peking és Tokió

NT, TK

2012. március 3., szombat 13:21, frissítve: szombat 14:27

Kína hivatalosan kiadta a Tiaojü-sziget (Diaoyu), illetve az ahhoz tartozó szigetecskék szabvány kínai nevét és leírását, válaszul arra, hogy Japán is nyilvánosságra hozott egy friss listát, amelyen az érintett területhez tartozó kis szigetek új japán neve szerepel.

Peking hivatalosan is tiltakozott amiatt, hogy Japán saját nevet adott a Tiaojü-szigethez tartozó egyes területeknek. A 39 lakatlan sziget megnevezését tartalmazó tokiói névsor pénteken került nyilvánosságra.

Az üggyel kapcsolatban Hung Lej kínai külügyi szóvivő közleményében kijelentette: a japán részről tett bármilyen egyoldalú lépés a Tiaojü-szigettel és a hozzá tartozó szigetecskékkel kapcsolatban törvénytelen és érvénytelen. E területekre vonatkozóan leszögezte: azok ősidők óta Kína területének szerves részét képezik, s felettük Kína vitathatatlan szuverenitást élvez.

„Mindegy, milyen neveket ad Japán a Tiaojü-szigethez kapcsolódó kis szigeteknek, az nem fog változtatni a tényen, hogy ezek Kínához tartoznak” – hangoztatta a szóvivő.

A diplomáciai üzenettel párhuzamosan szombaton hivatalos dokumentumban ismertették a Tiaojü elnevezés pontos kiejtését, és azt is, hogy a Kelet-kínai-tengeren található szigetcsoport körülbelül 356 kilométerre van a kínai Vencsoutól, 385 kilométerre Fucsoutól és 190 kilométerre helyezkedik el az északkelet-tajvani partoktól.

A kínai törvények szerint az országhoz tartozó szigetek védelmét ellátó állami óceánügyi hivatal ad hivatalos nevet a tengereknek és a szigeteknek – derül ki a Hszinhua hírügynökség jelentéséből. A mostani alkalommal Pekingben 70, a Tiaojü-szigethez tartozó kis sziget pontos (kínai) nevét adták ki. A kínai kormány által jóváhagyott listát az óceánügyi hivatal és a polgári ügyek minisztériuma is közzétette a honlapján.

A szigetcsoport hovatartozásának történetét eltérően magyarázzák Japánban  és Kínában. Térképészeti és egyéb írásos nyomok alapján Kína 1534-től vallja a területéhez tartozónak, és úgy véli, hogy az első kínai–japán háborúban elfoglalt területeket később az 1952-ben érvénybe lépett San Franciscó-i békeszerződés értelmében vissza kellett volna kapnia. Japán ezt nem ismeri el.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.