Vulkáni hamu borított be négy várost Japánban

MN

2017. október 12., csütörtök 10:12, frissítve: csütörtök 10:53

Japán déli nagyobb szigetén, Kjúsún, a Mijazaki prefektúrában a vulkáni hamu négy várost lepett be. A japán meteorológiai intézet csütörtökön jelentette, hogy második napja lövell ki magából füst- és hamufelhőt az 1421 méter magas Sinmoe tűzhányó, amely legutóbb 2011 szeptemberében tört ki – írja az MTI. Az ötfokozatú skálán a meteorológiai intézet kettesről hármasra emelte a riasztási szintet, ami annyit jelent, hogy jobb távol maradni a vulkán környezetétől.

Ennek ellenére a TBS japán tévécsatorna olyan felvételt mutatott, ahol sisakot és maszkot viselő diákok tartottak a vulkán lábánál fekvő iskolájukba. A helyi lakosok a vulkánból származó morajlásról számoltak be. A meteorológiai intézet feltételezi, hogy a kráterből pénteken is hamu és vulkáni kőzet hullhat alá. Az érintett települések köre a széljárástól függ. A Sinmoe vulkán tavaly szeptember óta kezdett élénkebb működésbe, ami napi több mint száz földmozgással jár a tűzhányó környékén. Japánban csaknem ötven aktív vulkánt figyelnek meg rendszeresen.

 

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.