Vulkáni hamu borított be négy várost Japánban

MN

2017. október 12., csütörtök 10:12, frissítve: csütörtök 10:53

Japán déli nagyobb szigetén, Kjúsún, a Mijazaki prefektúrában a vulkáni hamu négy várost lepett be. A japán meteorológiai intézet csütörtökön jelentette, hogy második napja lövell ki magából füst- és hamufelhőt az 1421 méter magas Sinmoe tűzhányó, amely legutóbb 2011 szeptemberében tört ki – írja az MTI. Az ötfokozatú skálán a meteorológiai intézet kettesről hármasra emelte a riasztási szintet, ami annyit jelent, hogy jobb távol maradni a vulkán környezetétől.

Ennek ellenére a TBS japán tévécsatorna olyan felvételt mutatott, ahol sisakot és maszkot viselő diákok tartottak a vulkán lábánál fekvő iskolájukba. A helyi lakosok a vulkánból származó morajlásról számoltak be. A meteorológiai intézet feltételezi, hogy a kráterből pénteken is hamu és vulkáni kőzet hullhat alá. Az érintett települések köre a széljárástól függ. A Sinmoe vulkán tavaly szeptember óta kezdett élénkebb működésbe, ami napi több mint száz földmozgással jár a tűzhányó környékén. Japánban csaknem ötven aktív vulkánt figyelnek meg rendszeresen.

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.