Washington csak amerikaiak szabadon bocsátásáról tárgyal Phenjannal - Magyar Nemzet

Washington csak amerikaiak szabadon bocsátásáról tárgyal Phenjannal

MN

2017. október 3., kedd 08:13, frissítve: szerda 08:43

A Trump-kormányzat csakis amerikai állampolgárok szabadon bocsátásáról hajlandó tárgyalni Phenjannal – közölte hétfőn a Fehér Ház szóvivője. Sarah Huckabee Sanders szokásos napi sajtótájékoztatóján fejtette ki a Trump-kormány álláspontját. 

Leszögezte: az Egyesült Államok jelenleg semmiféle tárgyalást nem folytat Észak-Koreával. „Világosan elmondtuk, hogy nincs itt a tárgyalások ideje, az egyetlen téma, amelyről szó volt vagy szó lehetett, hogy miként hozzuk haza az Észak-Koreában fogva tartott amerikai állampolgárokat” – fogalmazott Sarah Huckabee Sanders. 

Az egyik újságíró felvetette: vajon Rex Tillerson külügyminiszter élvezi-e még Donald Trump elnök bizalmát, tekintettel arra, hogy az elnök egy vasárnapi Twitter-bejegyzésben miniszterével ellentétes álláspontot képviselt, és azt írta, hogy a tárgyalás Észak-Koreával nem több mint időpazarlás. „Takarékoskodj az energiáddal, Rex!” – intette Trump Tillersont, aki Pekingben azt mondta, hogy Washingtonnak vannak közvetlen kommunikációs csatornái Phenjannal.

Az újságíró felvetésére a szóvivőnő csak annyit mondott: az elnök és a Kínában tárgyaló külügyminiszter az elmúlt 24 órában telefonon beszélt egymással. 

Elemzők felhívják a figyelmet, hogy Donald Trump szerint csak két megoldás lehetséges: meghátrálás Észak-Korea előtt vagy katonai beavatkozás, azaz a helyzet elfogadása vagy háború. A The Wall Street Journal hétfői elemzésében ugyanakkor rámutatott, hogy van egy harmadik megoldás is: az elrettentés és a féken tartás. Ez a politika egyébként nem új, George F. Kennan amerikai diplomata hirdette meg a hidegháború idején – éppen 70 évvel ezelőtt a Foreign Affairs külpolitikai folyóiratba írt cikkében – az akkori Szovjetunió ellen.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.