Washington kivonja diplomatái nagyobb részét Kubából

MTI

2017. szeptember 29., péntek 18:08, frissítve: péntek 18:32

Az Egyesült Államok minimálisra csökkenti havannai nagykövetsége munkatársainak számát – közölte az amerikai AP hírügynökség saját forrásaira hivatkozva. Az információt hivatalosan egyelőre sem a külügyminisztérium, sem a Fehér Ház nem erősítette meg.

Diplomatái számának csökkentése mellett az Egyesült Államok felfüggeszti vízumkiadását is Havannában. Egy külföldi sajtótudósítók számára rendezett telekonferencián pedig egy neve elhallgatását kérő külügyi tisztségviselő azt mondta: kockázatosnak tartják amerikai állampolgárok kubai utazását, ezért óva intik őket ettől.

A washingtoni lépés megfigyelők szerint válasz az amerikai diplomaták Kubában történt rejtélyes megbetegedéseire. A külügyminisztérium először augusztusban hozta nyilvánosságra, hogy a havannai nagykövetségén dolgozó amerikaiak rejtélyes tünetekkel járó megbetegedésben szenvednek: egyensúlyi zavarokkal küszködnek, jelentős halláskárosodásuk van, komoly fejfájások, agyduzzanatok, agykárosodások és kognitív zavarok gyötrik őket.

A CNN hírtelevízió meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva „akusztikus támadásokról” beszélt. Az amerikai kormány pedig válaszként kiutasított két kubai diplomatát az Egyesült Államokból.

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.