Washington kivonja diplomatái nagyobb részét Kubából

MTI

2017. szeptember 29., péntek 18:08, frissítve: péntek 18:32

Az Egyesült Államok minimálisra csökkenti havannai nagykövetsége munkatársainak számát – közölte az amerikai AP hírügynökség saját forrásaira hivatkozva. Az információt hivatalosan egyelőre sem a külügyminisztérium, sem a Fehér Ház nem erősítette meg.

Diplomatái számának csökkentése mellett az Egyesült Államok felfüggeszti vízumkiadását is Havannában. Egy külföldi sajtótudósítók számára rendezett telekonferencián pedig egy neve elhallgatását kérő külügyi tisztségviselő azt mondta: kockázatosnak tartják amerikai állampolgárok kubai utazását, ezért óva intik őket ettől.

A washingtoni lépés megfigyelők szerint válasz az amerikai diplomaták Kubában történt rejtélyes megbetegedéseire. A külügyminisztérium először augusztusban hozta nyilvánosságra, hogy a havannai nagykövetségén dolgozó amerikaiak rejtélyes tünetekkel járó megbetegedésben szenvednek: egyensúlyi zavarokkal küszködnek, jelentős halláskárosodásuk van, komoly fejfájások, agyduzzanatok, agykárosodások és kognitív zavarok gyötrik őket.

A CNN hírtelevízió meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva „akusztikus támadásokról” beszélt. Az amerikai kormány pedig válaszként kiutasított két kubai diplomatát az Egyesült Államokból.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.