Washington megakadályozta egy ENSZ-nyilatkozat elfogadását Gázáról

MTI

2018. április 1., vasárnap 09:04, frissítve: vasárnap 11:10

Az Egyesült Államok megakadályozta, hogy az ENSZ nyilatkozatot fogadjon el a gázai helyzetről, amelyben a világszervezet visszafogottságra szólított volna fel, és vizsgálatot követelt volna az izraeli hadsereggel folytatott összecsapások ügyében, amelyeknek tizenhat halálos áldozatuk volt – tudta meg helyi idő szerint szombaton diplomáciai forrásból az AFP francia hírügynökség.

António Guterres ENSZ-főtitkár már pénteken független és átlátható vizsgálatot szorgalmazott a történtek miatt. A Biztonsági Tanácsban az arab országokat képviselő Kuvait terjesztett elő nyilatkozattervezetet, amelyben az ENSZ BT is ugyanerre szólított volna fel. Az AFP-nek viszont egy diplomata elárulta, Washington tudatta a BT-vel, hogy nem támogatja a tervezetet. Az amerikai ENSZ-képviselet nem reagált a hírügynökség megkeresésére az ügyben.

A Hamász a héten arra szólította fel az övezetben élőket, hogy hat héten át tiltakozzanak a „fojtogató izraeli blokád” ellen, azt követelve, hogy a palesztin menekültek visszatérhessenek földjükre és otthonukba, ahonnan a zsidó állam megalapításakor elűzték őket. Arra ugyan az izraeli hadsereg és a szervezők is felszólították az embereket, hogy maradjanak biztonságos távolságban az izraeli határtól, de sok feldühödött fiatal figyelmen kívül hagyta a felhívást.

Az izraeli hadsereg arról adott számot, hogy a határnál több ezer palesztin gyűlt össze, s kővel dobálták meg az izraeli katonákat, majd égő gumiabroncsot gurítottak feléjük. Az izraeli katonaság szerint tömegoszlató eszközöket vetettek be, és a „fő felbujtókra” nyitottak tüzet, emellett két palesztin – akit agyonlőttek – szerintük lőfegyverrel támadt az izraeli katonákra. Mahmúd Abbász palesztin elnök Izraelt tette felelőssé az erőszakért, s szombatra gyásznapot hirdetett a palesztin területeken.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.