Washington nélkül is van szabadkereskedelem

2018. március 8., csütörtök 20:29, frissítve: péntek 08:47

Bezárkózhat az Egyesült Államok, a globalizáció attól még megy tovább – ezt bizonyította csütörtökön az a tizenegy csendes-óceáni, délkelet-ázsiai és latin-amerikai állam, amely a korábban eltemetett szabadkereskedelmi egyezményt, a TPP-t élesztette újra. Az áthallásos, Átfogó és haladó csendes-óceáni partnerség (CPTPP, sajtónyelven TPP-11) nevű egyezményt Ausztrália, Új-Zéland, Kanada, Mexikó, Peru, Chile, Vietnám, Japán, Brunei, Szingapúr és Malajzia írta alá Santiago de Chilében.

A japán Nikkei hírügynökség összesítésében a harmadik legerősebb szabadkereskedelmi közösség jött létre: a CPTPP-t csak a Mexikót, Egyesült Államokat és Kanadát tömörítő NAFTA, valamint az Európai Unió előzi meg. Bár a formáció a világ gazdasági termelésének 13,5 százalékát adja, ez alig fele az Egyesült Államokat is soraiban tudó eredeti felállásnak. A korábbi amerikai elnök, Barack Obama által gondozott TPP-szerződést 2016 februárjában írták alá, egy évvel később azonban Donald Trump az első intézkedései között mondta fel. Trump azzal magyarázta döntését, hogy az Egyesült Államok számára ráfizetéses az egyezmény. A protekcionista politikát folytató amerikai elnök azonban hiába hagyta magára partnereit, ők Washington nélkül vitték tovább a munkát. Az újratárgyalt egyezmény csütörtöki aláírásával kapcsolatban Heraldo Munoz chilei külügyminiszter elmondta: miközben a világban küszöbön áll a kereskedelmi háború, az aláírók a nyitottság mellett teszik le voksukat. Éppen ezért Munoz a történelem legfontosabb szabadkereskedelmi egyezményeként beszélt a CPTPP-ről, hiszen megszületése a globális paradigmaváltás szimbólumává válhat.

Donald Trump épp a múlt héten vette ismét napirendre a szabadkereskedelem ügyét. Ezúttal az acél- és alumíniumtermékekre vetett ki importvámot, amire több globális szereplő Kínában és az Európai Unióban is válaszlépésekkel reagált. Elemzők ezért rámutattak, hogy a CPTPP egyben a világpiaci átrendeződésre is felhívja a figyelmet: miközben az észak-atlanti térségben egyre több konfliktust szül a kereskedelem, a gazdasági és geopolitikai szempontból is felértékelődő csendes-óceáni térség a szabadkereskedelem motorjává vált.

 

Ezért is fontos kérdés Peking hozzáállása az együttműködéssel kapcsolatban. Az Obama által megálmodott TPP mögötti politikai szándék Kína regionális térhódításának visszaszorítása volt, az Egyesült Államok kihátrálásával azonban a helyzet megváltozott. Időközben Peking elkezdte egy alternatív kereskedelmi egyezmény, a Regionális átfogó gazdasági együttműködés (RCEP) kidolgozását, ez azonban nem zárja a tárgyalást a CPTPP-hez való csatlakozásról. Az Egyesült Államok nélkül nincs meg az a stabil piac, amely a szabadkereskedelemnek értelmet adna, ezt az űrt Kína pótolhatja. Az Ausztrál Nemzetközi Kapcsolatok Intézete februárban írt tanulmányt Kína és a CPTPP kapcsolatáról. Ebben arra is felhívja a figyelmet, hogy Peking a CPTPP-vel válaszút elé állt. Ha kinyilvánítja csatlakozási szándékát, azzal elismeri, hogy az Egyesült Államok globális pozíciójára pályázik, az egyezménytől való tartózkodása ugyanakkor azt a kérdést vetné fel, hogy Kína nem áll készen egy nagyhatalmi pozícióra.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.09.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.