Washington nem a katonai akcióban látja az észak-koreai válság megoldását

MN

2017. november 7., kedd 11:45, frissítve: kedd 12:03

Az Egyesült Államok ugyan nem a katonai akcióra koncentrál elsősorban az Észak-Koreát érintő konfliktus megoldáskeresésekor, végső esetben kész bevetni katonai erejének teljes spektrumát egy esetleges észak-koreai támadás megállítására – jelentette ki Donald Trump Mun Dzsein dél-koreai államfővel közös keddi szöuli sajtóértekezletén – írja az MTI.

Az amerikai elnök hozzátette, hogy „lát bizonyos haladást” a válság megoldásában, miután arra biztatja Phenjant, hogy „üljön le tárgyalni, és állapodjanak meg”, mert Észak-Korea számára is „az az észszerű, hogy a helyes lépést teszi meg”, de arról nem beszélt, hogy minek okán lát előrelépést a konfliktusban, és arról sem, hogy akar-e közvetlen diplomáciai tárgyalásokat Észak-Koreával.

A két elnök a sajtóértekezletet megelőzően tárgyalt egymással a szöuli elnöki palotában, a Kék Házban. Mun Dzsein kijelentette: reméli, hogy Trump dél-koreai látogatása fordulópontot eredményez a válságban, és valamelyest megnyugtatja a dél-koreaiakat. Trumppal megállapodtak a dél-koreai erők rakétaarzenál-kibővítéséről az északi fenyegetés miatt. Mun Dzsein elnök után szóvivője beszélt a sajtóértekezleten, és bejelentette, hogy az Egyesült Államok azonnal tárgyalásokat kezd Dél-Koreával utóbbi katonai képességeinek növeléséről, amelynek keretében a rakétaarzenál bővítése – a bővítés felső korlátjának megszüntetése – mellett egyebek között bevetnék a legmodernebb felderítőberendezéseket. Ezenkívül a két ország Japánnal együtt folytatja együttműködését az észak-koreai fenyegetésekre adandó válaszok kidolgozására. Az AP amerikai hírügynökség emlékeztet, hogy Trump hétfőn kért a kongresszustól további négymilliárd dollárt „az Egyesült Államok vagy szövetségesei ellen irányuló észak-koreai ballisztikus rakéták felderítésére és elfogására”.

 

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.