Washington nem a katonai akcióban látja az észak-koreai válság megoldását

MN

2017. november 7., kedd 11:45, frissítve: kedd 12:03

Az Egyesült Államok ugyan nem a katonai akcióra koncentrál elsősorban az Észak-Koreát érintő konfliktus megoldáskeresésekor, végső esetben kész bevetni katonai erejének teljes spektrumát egy esetleges észak-koreai támadás megállítására – jelentette ki Donald Trump Mun Dzsein dél-koreai államfővel közös keddi szöuli sajtóértekezletén – írja az MTI.

Az amerikai elnök hozzátette, hogy „lát bizonyos haladást” a válság megoldásában, miután arra biztatja Phenjant, hogy „üljön le tárgyalni, és állapodjanak meg”, mert Észak-Korea számára is „az az észszerű, hogy a helyes lépést teszi meg”, de arról nem beszélt, hogy minek okán lát előrelépést a konfliktusban, és arról sem, hogy akar-e közvetlen diplomáciai tárgyalásokat Észak-Koreával.

A két elnök a sajtóértekezletet megelőzően tárgyalt egymással a szöuli elnöki palotában, a Kék Házban. Mun Dzsein kijelentette: reméli, hogy Trump dél-koreai látogatása fordulópontot eredményez a válságban, és valamelyest megnyugtatja a dél-koreaiakat. Trumppal megállapodtak a dél-koreai erők rakétaarzenál-kibővítéséről az északi fenyegetés miatt. Mun Dzsein elnök után szóvivője beszélt a sajtóértekezleten, és bejelentette, hogy az Egyesült Államok azonnal tárgyalásokat kezd Dél-Koreával utóbbi katonai képességeinek növeléséről, amelynek keretében a rakétaarzenál bővítése – a bővítés felső korlátjának megszüntetése – mellett egyebek között bevetnék a legmodernebb felderítőberendezéseket. Ezenkívül a két ország Japánnal együtt folytatja együttműködését az észak-koreai fenyegetésekre adandó válaszok kidolgozására. Az AP amerikai hírügynökség emlékeztet, hogy Trump hétfőn kért a kongresszustól további négymilliárd dollárt „az Egyesült Államok vagy szövetségesei ellen irányuló észak-koreai ballisztikus rakéták felderítésére és elfogására”.

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.