Washingtoni palotát vett a magyar állam

Kuthi Áron

Kuthi Áron

2016. február 24., szerda 00:10, frissítve: szerda 11:05

Decemberben birtokba veheti új washingtoni szerzeményét a magyar nagykövetség, potom 4,4 milliárd forintba került a viktoriánus villa az amerikai főváros szívében.

A magyar állam 16,5 millió dollárt (4,4 milliárd forintot) fizetett egy 1860 négyzetméteres, háromszintes washingtoni belvárosi ingatlanért. Az 1879-ben viktoriánus stílusban épült, később neoklasszicista elemekkel kiegészített városi palota mindössze hatsaroknyira található a Fehér Háztól.

A Washington Business Journal amerikai üzleti lap megjegyzi, a magyar nagykövetség jelenleg egy ennél sokkal előnytelenebb helyen, Forest Hills negyedben 3000 négyzetméteren működik, húszperces autóútra a kormányzati negyedtől. Az ügyletet lebonyolító ingatlanközvetítő cég a lapnak megerősítette, hogy a magyar állam a vevő, az eladó pedig a házban jelenleg is tartózkodó amerikai festékipari érdekvédelmi szövetség (American Coatings Association). A szervezet még december 1-jéig bérli a magyar államtól az épületet.

A Brodhead–Bell–Morton-villaként ismert, a Rhode Island Avenue-n található ingatlan 75 évig a festékipari szakmai szerv tulajdonában állt, ám egykor híresebb birtokosai is voltak. Egy időben a telefon feltalálója, Alexander Graham Bell apósáé, egy másik korszakban pedig New York egykori kormányzójáé, Levi Parsons Mortoné volt a takaros rezidencia. Morton 1889 és 1893 között az Egyesült Államok 22. alelnökeként szolgált, ezután lett két évre New York vezetője. A két híresség emlékét tábla is őrzi az épület oldalán. A XX. század hajnalán már a cári Oroszország amerikai nagykövete, Arturo Cassini gróf foglalta el itt a székhelyét, aki kínai állomáshelyét cserélte fel az amerikai állással. A villa 1939-től állt a festékipari egylet tulajdonában.

A washingtoni villa berendezése az előkelő tulajdonosokhoz méltó környezetről árulkodik. Márványkandalló és kristálycsillár ékesíti a tárgyalót, a központi lépcsőházat kovácsoltvas korlát díszíti, a berendezés, a bútorok önmagukban is nagy értéket képviselnek.

Az adásvétellel kapcsolatban megkerestük Magyarország washingtoni nagykövetségét és az adásvételt lebonyolító céget, a West, Lane & Schlagert, mindkét helyen visszahívásra kaptunk ígéretet. Ha további információink lesznek az új magyar ingatlannal kapcsolatban, frissítjük cikkünket.

Lobbi
Nemrég a Népszabadság szellőztette meg, hogy csúsztatásokkal teli dokumentumokkal dolgozik a magyar kormány lobbistája, Connie Mack alvállalkozója Washingtonban. Akkori cikkünkben összefoglaltuk az eseményeket, és belevettük a Hír TV értesüléseit is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.24.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.