Washingtonnak nem sürgős, hogy nagykövetet küldjön Budapestre

MN

2017. augusztus 29., kedd 14:44, frissítve: kedd 18:51

„Colleen Bell utódjára, az új amerikai nagykövet kinevezésére lehet, hogy hónapokig várni kell, de még az is előfordulhat, hogy akár egy évig” - mondta az Atv.hu érdeklődésére egy magas rangú kormányzati politikus, aki kitűnően ismeri a magyar–amerikai viszonyt. Így az sem kizárt, hogy a jövő évi magyar parlamenti választás előtt nem lesz kinevezett nagykövet. A portál forrása egyáltalán nem gondolja, hogy a budapesti diplomáciai testület első számú vezetőjének hiánya Magyarországnak vagy az Orbán-kormánynak szólna. Emlékeztetett, hogy nyárig mindössze hat Trump-kinevezettet hagyott jóvá az amerikai szenátus, őket is a kulcsposztokon: az ENSZ, Kína és Izrael nagykövetei foglalták el például az állomáshelyüket.

A magyar diplomácia – a Connie Mack kormánylobbistától kapott információk alapján – tavaly karácsony előtt abban reménykedett, hogy Colleen Bell távozása után „egy Trump-rokon” lehet majd az új budapesti nagykövet. Mack azért is tudhatott bennfentes információkat, mert állítólag Mike Pence alelnök jó barátja. Most júniusban viszont a lobbista némiképp csalódottan nyilatkozott a kormánypárti Magyar Időknek: egy hónappal ezelőtt várták a jelölést, „de valami közbejött”– tette hozzá.

A budapesti nagyköveti posztra az egyik esélyesként tartják számon Christopher Ballt, a Quinnipiac Egyetem közgazdászprofesszorát. A Mandiner korábban azt írta, hogy Ball húsz éve foglalkozik Magyarországgal, a kilencvenes években élt is nálunk, és az ELTE-n tanított. Folyékonyan beszél magyarul, a felesége magyar. Egyetemén a Közép-európai Intézet Széchenyi nemzetközi gazdasági tanszéknek igazgatója, illetve ő a tiszteletbeli magyar konzul Connecticutban.

Korábban esélyesnek tartották az egykori tévés műsorvezetőt, Susan Hutchinsont, Washington állam republikánus vezetőjét is, aki Trump támogatói között volt. A hírek szerint ő szívesen jönne Budapestre. Magyar kötődése: a Charles és Lisa Simonyi Alapítvány a Művészetekért és Tudományért ügyvezető igazgatójaként tevékenykedik, 2014 őszéig a Hungary Initiatives Foundation (HIF) egyik kurátora is volt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A kormányban, írja az idézett cikk az Atv.hun, az az álláspont, hogy a magyar–amerikai nexust és a közép-európai térséget jól ismerő karrierdiplomata lenne a legjobb választás. Karrierdiplomata legutóbb Charles H. Thomas személyében, 1990 és 1994 között állt a budapesti amerikai nagykövetség élén.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.