Washingtonnak nem sürgős, hogy nagykövetet küldjön Budapestre

MN

2017. augusztus 29., kedd 14:44, frissítve: kedd 18:51

„Colleen Bell utódjára, az új amerikai nagykövet kinevezésére lehet, hogy hónapokig várni kell, de még az is előfordulhat, hogy akár egy évig” - mondta az Atv.hu érdeklődésére egy magas rangú kormányzati politikus, aki kitűnően ismeri a magyar–amerikai viszonyt. Így az sem kizárt, hogy a jövő évi magyar parlamenti választás előtt nem lesz kinevezett nagykövet. A portál forrása egyáltalán nem gondolja, hogy a budapesti diplomáciai testület első számú vezetőjének hiánya Magyarországnak vagy az Orbán-kormánynak szólna. Emlékeztetett, hogy nyárig mindössze hat Trump-kinevezettet hagyott jóvá az amerikai szenátus, őket is a kulcsposztokon: az ENSZ, Kína és Izrael nagykövetei foglalták el például az állomáshelyüket.

A magyar diplomácia – a Connie Mack kormánylobbistától kapott információk alapján – tavaly karácsony előtt abban reménykedett, hogy Colleen Bell távozása után „egy Trump-rokon” lehet majd az új budapesti nagykövet. Mack azért is tudhatott bennfentes információkat, mert állítólag Mike Pence alelnök jó barátja. Most júniusban viszont a lobbista némiképp csalódottan nyilatkozott a kormánypárti Magyar Időknek: egy hónappal ezelőtt várták a jelölést, „de valami közbejött”– tette hozzá.

A budapesti nagyköveti posztra az egyik esélyesként tartják számon Christopher Ballt, a Quinnipiac Egyetem közgazdászprofesszorát. A Mandiner korábban azt írta, hogy Ball húsz éve foglalkozik Magyarországgal, a kilencvenes években élt is nálunk, és az ELTE-n tanított. Folyékonyan beszél magyarul, a felesége magyar. Egyetemén a Közép-európai Intézet Széchenyi nemzetközi gazdasági tanszéknek igazgatója, illetve ő a tiszteletbeli magyar konzul Connecticutban.

Korábban esélyesnek tartották az egykori tévés műsorvezetőt, Susan Hutchinsont, Washington állam republikánus vezetőjét is, aki Trump támogatói között volt. A hírek szerint ő szívesen jönne Budapestre. Magyar kötődése: a Charles és Lisa Simonyi Alapítvány a Művészetekért és Tudományért ügyvezető igazgatójaként tevékenykedik, 2014 őszéig a Hungary Initiatives Foundation (HIF) egyik kurátora is volt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A kormányban, írja az idézett cikk az Atv.hun, az az álláspont, hogy a magyar–amerikai nexust és a közép-európai térséget jól ismerő karrierdiplomata lenne a legjobb választás. Karrierdiplomata legutóbb Charles H. Thomas személyében, 1990 és 1994 között állt a budapesti amerikai nagykövetség élén.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.