XVI. Benedek: A következő pápa itt van közöttetek

2013. február 28., csütörtök 12:39, frissítve: csütörtök 14:31

Pápaságának befejezése előtt néhány órával XVI. Benedek elbúcsúzott a Vatikánban tartózkodó bíborosoktól, köztük Erdő Pétertől csütörtök délelőtt. Az apostoli palota Kelemen-termében tartott találkozóra érkező egyházfőt a búcsúzkodó bíborosok tapssal fogadták.

„Öröm volt számomra veletek együtt vezetni az egyházat. Közelségetek és tanácsaitok segítségemre szolgáltak” – mondta rövid beszédében XVI. Benedek, akit a bíborosok tapssal fogadtak. A pápa Angelo Sodanónak, a bíborosi kollégium vezetőjének szavaira válaszolt, aki a testület nevében köszönetet mondott az egyházfőnek az utóbbi nyolc évért. Sodano a pápát olaszul és németül is búcsúztatta. XVI. Benedek úgy fogalmazott, 2005-ös pápává választása óta az egyház életében voltak „gyönyörű, fénnyel teli pillanatok” és olyanok is, melyeket „felhők árnyékoltak be”. Hangsúlyozta, hogy az egyház nem „asztalnál megrajzolt építmény, hanem élő test, amely átalakul, növekszik, de szíve nem változik”. A bíborosi testületet egy zenekarhoz hasonlította, amelyben „a különböző hangzású hangszerek harmóniát teremtenek”. „Az ima tartson bennünket egységben” – hangoztatta XVI. Benedek, hozzátéve, hogy a következő napokban imájával ő is közel lesz az új pápát megválasztó bíborosokhoz. „A következő pápa itt van közöttetek, és én már most feltétlen tiszteletet és engedelmességet fogadok neki!” – hangoztatta a távozó pápa, aki áldását adta a bíborosokra. XVI. Benedek egyenként búcsúzott a már Rómába érkezett több mint hetven bíborostól, néhány szót váltva velük különböző nyelveken.

A VIII. Kelemen pápáról elnevezett vatikáni teremben tartott találkozón részt vett Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, aki olaszul szólt a pápához. Az olasz sajtó kiemelte, hogy az egyházfő hosszabban búcsúzott Angelo Scola milánói érsektől. A többi pápaválasztó és nem pápaválasztó bíborost péntektől várják Rómába. A konklávét előkészítő bíborosi tanácskozások, kongregációk hétfőtől vehetik kezdetüket.

XVI. Benedek utolsó munkanapja

Castelgandolfo kilencezer lakója előtt este hatkor mondhatja el utolsó szavait pápaként XVI. Benedek, akinek utolsó „munkanapja” délelőtt 11 órakor kezdődött. Pápasága este 8-kor véget ér. Új, de még átmeneti lakhelyére nem egyedül költözik majd, és igen jó kilátása lesz majd Róma felé.

Világtörténelmi hetek ezek

XVI. Benedek február 11-én jelentette be lemondását bíborosok előtt a Vatikánban, előrehaladott korára hivatkozva. Pápa korábban hasonló indokkal nem mondott le, s mint Török Csaba tévéreferens katolikus pap elmondta, távozásra sem volt példa hatszáz esztendeje. A „sede vacante” (üres trón) február 28-án este 8-kor áll be, ekkortól a pápaválasztásig a bíborosok testülete vezeti a katolikus egyházat, élen a dékánnal. A konklávé idejét egyelőre nem tudni (időpontról a jövő hét közepén adhat hírt Róma), az eddigi szabályozás szerint 15 nappal a trónüresedés után van mód elkezdeni, de XVI. Benedek a minapi motu proprio, vagyis saját kezdeményezésű döntésére a bíborosi kar kezébe helyezte a döntést: ezek után előrébb lehet hozni a minimális várakozási időnél a kezdést. Federico Lombardi szentszéki szóvivő múlt heti sajtótájékoztatóján utalt is rá: március 11-e lehet a „start” időpontja. A nagyhétre (idén március utolsó hete) már lehet új pápánk, a Vatikán várhatóan ugyanis nem hagyja főpásztorok nélkül a világ egyházmegyéit már virágvasárnapra (március 24.) sem. XVI. Benedeket egyébként a konklávé második napján megválasztották (negyedik szavazási forduló), elődjét, II. János Pált a negyediken (9. kör). A megválasztáshoz továbbra is a 115 bíboros szavazatának kétharmados többsége szükséges, a szavazás az elsőtől az utolsó körig teljesen titkos, az egyetlen kommunikációs eszköz a két szavazási körönkénti füstfelszállás lesz a vatikáni kéményből.

Forrás: MNO, MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.