Yiannopoulos: 13 évessel lenni nem pedofília

2017. február 21., kedd 11:49, frissítve: kedd 12:22

Egy felvétel szerint a trumpista újságírót nem zavarja a kiskorúakkal folytatott szexuális viszony. Kiadója kihátrált a jobboldal hőse mögül.

Nem, nem, nem, félreértik, mit jelent a pedofília – egy kiszivárgott felvétel szerint tavaly ezt állította az amerikai jobboldal újdonsült hőse, Milo Yiannopoulos egy videobeszélgetésben. A Trump-párti, vállaltan meleg újságíró úgy vélte: ha valaki egy „szexuálisan érett” tizenhárom éveshez vonzódik, az nem pedofília. Utóbbi szerinte csupán arra vonatkozik, aki a pubertást el nem ért gyerekekhez vonzódik.

A beszélgetés során ezután valaki azt mondja, hogy katolikus papok molesztálnak időnként így gyerekeket. Erre Yiannopoulos ironikusan úgy válaszolt, hogy egy lelkész épp hogy segítette fejleszteni a szexuális képességeit.

A konzervatívok estek neki Yiannopoulosnak

Yiannopoulos a felvételen a kiskorúval folytatott viszonyt összemosta azzal, hogy idősebb és fiatalabb, de már a beleegyezési korba eső meleg férfiak közelebbi kapcsolatot alakítanak ki. Az altrightnak nevezett politikai oldal hőse viszont úgy vélte, önkényes, elnyomó dolog beleegyezési kort emlegetni.

New York Times szerint a felvételt egy konzervatív csoport, a Reagan Battalion szivárogtatta ki, és több republikánus szervezet is elítélte Yiannopoulos szavait. A Breitbart munkatársa viszont azt mondta, félreértették őt, nem védte a gyerekbántalmazást, és ő maga is áldozat volt. Szerinte csupán brit szarkazmusa miatt értették félre, és azért, mert direkt így vágták össze a szavait.

Kétséges a jövő a Breitbartnál

Egy névtelenséget kérő Breitbart-munkatárs azt mondta, vitatott Yiannopoulos jövője a lapnál. Meglehet, a muszlimokra, menekültekre, transzneműekre és nőkre tett becsmérlő kijelentések után a 13 évesekkel folytatott viszony védelmezése már a népszerű megmondóembernél sem fog beleférni.

Yiannopoulos könyve, a Dangerous egyébként megjelenés előtt állt, és már most nagy vihart kavart vele. Többen nekiestek az amerikai kiadónak, és bojkottot hirdettek. Erről itt írtunk korábban.

A Simon & Schuster amerikai kiadó hetekig kiállt a szerző mellett, most viszont a pedofilgyanús megjegyzések miatt visszavonta a szerződést.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.